időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Könyv jelent meg az 50-60-as évek két magyar futólegendájáról

Forrás: MTI
2020.10.29. 14:52
Könyv jelent meg az 50-60-as évek két magyar futólegendájáról

Győzelmek és emlékek szögescipőben címmel megjelent Török Ferenc könyve az 1950-es és 60-as évek két magyar futólegendájáról, Béres Ernőről és Szabó Miklósról.

A mű csütörtöki sajtóbemutatóján megjelent a két, már kilencvenes éveiben járó közép- és hosszútávfutó főhős is. Az 1952-es, helsinki olimpián 5000 méteren hetedik helyezett Béres Ernő bevallotta, hogy amikor felvetődött a könyv ötlete, először megijedt, hogyan tudja felidézni majd ennyi év távlatából a régi emlékeket. Béres Ernő tagja volt Garay Sándorral, Rózsavölgyi Istvánnal és Iharos Sándorral az 1953. szeptember 23-án 4x1500 méteren világcsúcsot elért váltónak.

Az 1956-os, melbourne-i olimpián szintén 5000 méteren negyedik helyezett Szabó Miklós elmondta, jó érzés volt visszaemlékezni a pályafutására, melynek kapcsán előkereste régi edzésnaplóit, és a féléves alkotási folyamat során olyan történetek jutottak eszébe, melyekre már régen nem is gondolt.

Gál László szaklektor kiemelte, hogy a könyv nagy összefogással, többek között a Magyar Atlétikai Szövetség, a Testnevelési Egyetem, az Emmi sportért felelős államtitkárság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával jött létre.

Szalma László, a TE tanszékvezető egyetemi docense, Európa-bajnok távolugró arról beszélt, hogy a művel népszerűsíteni szeretnék a sportágat, valamint példát mutatni a fiataloknak, hogy megismerjék a múltat, a magyar atlétika egy nagy korszakát.

„Azt hittem, hogy mindent tudok Ernő bácsiról és Miklósról, de kiderült, hogy ez nem így van” – mondta Török Ferenc, akinek a most megjelent mű már a 13. könyve. A szerző arra is kitért, hogy a munka során a főszereplők élő lexikonként meséltek a múltról.

A 12 fejezetből álló, több mint száz fotóval illusztrált könyv – amelyhez Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, tájfutó világbajnok, írta az egyik előszót – 4400 forintos áron vásárolható meg.

Őszre halasztották a jövő évi maratont Bostonban

A világ hat legjelentősebb maraton közé tartozó viadal szervezőinek szerdai állásfoglalása szerint a pandémia miatt döntöttek úgy, hogy a szokásos áprilisi helyett egy később kijelölendő őszi időpontban próbálják meg lebonyolítani a versenyt.

A tradicionális, 1897 óta minden évben megrendezésre kerülő Boston Marathont idén előbb áprilisról szeptemberre halasztották, majd a verseny történetében először törölték.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.