időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Mire ügyeljen, ha erdei gyógynövény- vagy bogyógyűjtésre indul

Forrás: MW
2020.10.28. 14:23
Mire ügyeljen, ha erdei gyógynövény- vagy bogyógyűjtésre indul

Medvehagyma, gomba, csipkebogyó, kökény és fekete bodza is megbújik erdeinkben, de nem árt tisztában lenni a gyűjtésük szabályaival. Egyik legismertebb erdei gyógynövényünk a medvehagyma, nem csoda, hogy tavasz elején szinte ellepik az erdőt a gyűjtők. A természetet azonban ősszel is érdemes járni, hiszen számos bogyót találhatunk, amelyek jótékony hatással vannak immunrendszerünkre.

Csipkebogyó, kökény, fekete bodza és a különböző berkenyefajok is megbújnak erdeinkben, de ha gyűjteni szeretnénk, nem árt tisztában lenni, milyen szabályok vonatkoznak erre a tevékenységre.

Csipkebogyó
Fotó: Pexels

A törvény szerint állami erdészet kezelésében álló, de nem védett természeti státussal rendelkező területen személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gyógynövény szedhető – ez jelenti az egyéni szükségletet, engedély ilyen esetben nem szükséges, kereskedelmi forgalomba viszont nem hozható a begyűjtött erdei termés.

Védett természeti területen már más a helyzet, hiszen ott még a két kilót meg nem haladó mennyiség esetén is engedélyt kell kérni a területileg illetékes természetvédelmi hatóságtól. Aki bármelyik szabályt megszegi, az ellen az állami természetvédelmi őrök intézkedhetnek, az engedély nélkül gyűjtőket helyszíni bírsággal, szabálysértési feljelentéssel szankcionálhatják.

Természetesen nem csak a jogszabályokkal kell tisztában lenni. A csipkebogyó termésének színe az éretlen narancssárgától a túlérett mélyvörösig változik – ez utóbbi állapotát nem érdemes megvárni, mert az igaz, hogy a vadgyümölcs édesebb lesz, viszont C-vitamin-tartalmának nagy részét elveszti. A csipkebogyót leginkább teának használják fel, ehhez a termést meg kell szárítani, majd hideg vízben több órán keresztül áztatni. Készülhet belőle még lekvár, szörp és mártás is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Gombakisokos: Melyik fajtából milyen ételt készítsünk?

Gomba egész évben kapható, de sokan szeretik az erdőt járni, és maguk szedik a leveshez vagy pörkölthöz. Nagyon fontos, hogy ha boltban, piacon vesszük, akkor csakis frisset vásároljunk, mert hamar megromlik, majd lehetőleg használjuk fel egy-két napon belül! Ha magunk szedjük, akkor pedig mindenképpen vizsgáltassuk meg gombaszakértővel.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.