Hónapokig tarthat a tüdő gyógyulása Covid–19 után

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 11. 29. 18:01
null
A koronavírus-fertőzés után 3 hónappal később készült mellkas CT lelet a résztvevők 70 százalékánál mutatott eltérést Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó tüdő-panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit javasol ilyen esetben – írja a Diéta és Fitnesz.

AZ ENYHE TÜNETEKKEL LEZAJLÓ FERTŐZÉS IS ELHÚZÓDÓ TÜNETEKET OKOZHAT

Attól függetlenül, hogy enyhe vagy súlyosabb tüneteket okoz valakinél a koronavírus-fertőzés, sok betegnél elhúzódó panaszok jelentkeznek a felépülést követően. Sokan még a fertőzés lezajlása utáni hetekben is erős fáradtságérzetre panaszkodnak, erőtlennek érzik magukat. A COVID-19 jellegzetes tünete a szaglás- és ízérzékelés elvesztése is, amely akár napokkal a pozitív teszt előtt is kialakulhat, és a tünetek elmúlását követően még hetekig tapasztalható. Gyakori panasz a légúti tünetek hosszadalmas gyógyulása, a betegeknél sokáig megmaradhat a légszomj és a köhögés is.

HÁROM HÓNAPPAL KÉSŐBB IS RENDELLENESSÉGET MUTAT A TÜDŐVIZSGÁLAT

Az EClinical Medicine folyóiratban közölt kutatásban 55, COVID-19 fertőzésből felépült páciens vizsgálata alapján megállapították, hogy a fertőzés még akár hónapokkal később is hatással lehet a tüdő működésére. Az elhúzódó panaszok attól függetlenül jelentkeztek a 48 éves átlagéletkorú betegeknél, hogy a koronavírus-fertőzés súlyosabb vagy enyhébb tüneteket okozott náluk. Mindannyiukat ellátták kórházban, a fertőzés lezajlása négy betegnél volt súlyos, de gépi lélegeztetésre egyikőjüknél sem volt szükség. A kezelés során 14 beteg kapott oxigént.

A koronavírus-fertőzés után 3 hónappal később készült mellkas CT lelet a résztvevők 70 százalékánál mutatott eltérést
Fotó: pexels

A KORÁBBAN EGÉSZSÉGES TÜDŐN IS MEGLÁTSZIK A FERTŐZÉS

A kórházból való hazatérésüket követően három hónappal később mindannyian visszatérhettek a munkába, ám néhány tünet továbbra is jelen volt az életükben. Gyomor-és bélrendszeri problémák, fejfájás és fáradtság mellett légszomjra és köhögésre panaszkodtak. A koronavírus-fertőzés után 3 hónappal később készült mellkas CT lelet a résztvevők 70 százalékánál mutatott eltérést. Négyből egy személynél pedig a légzésfunkciós értékek is romlottak. Néhány páciens esetében egyéb betegség – diabétesz vagy magas vérnyomás – is fennáll, de tüdőbetegsége egyikőjüknek sem volt a fertőzést megelőzően. A károsodás tehát egyértelműen a koronavírus-fertőzés következménye.

NEM CSAK AZ IDŐSEKNÉL ÉS A KRÓNIKUS BETEGEKNÉL JELENTKEZIK

– Megjelenése óta egyre többet tudunk a koronavírus-fertőzésről. Habár a súlyos lefolyású betegség rizikója valóban a krónikus betegek és az idősek esetében magasabb, ma már az is látszik, hogy a fertőzés a fiatalabb, egészséges szervezetet is megviselheti, hosszú lefolyású tüneteket és szövődményeket okozva – magyarázza dr. Potecz Györgyi. – Fontos, hogy mindenki, aki a fertőzésen átesett, akár enyhe tünetekkel is, csak fokozatosan térjen vissza a korábbi életritmusához, különösen a sportoláshoz!

A teljes cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.