Kutatás: ha ezt az ételt fogyasztja, akár tovább is élhet

Előzetes kutatási eredmények szerint a csilit gyakorta fogyasztók tovább élnek, és lényegesen kisebb eséllyel végeznek velük a keringési és daganatos betegségek – olvasható az Origó portálon megjelent tanulmányban.

Forrás: Origo2020. 11. 13. 19:22
Több fajtája is ismert az immár bizton egészséges chilipaprikának Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korai stádiumú kutatás eredményeit az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (American Heart Association) éves konferenciáján ismertették a szerzők. A rangos tudományos összejövetelt, amely a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kutatások és klinikai újítások bemutatásának az egyik legfontosabb fóruma világszerte, a helyzetre való tekintettel kivételesen csak a virtuális térben rendezte meg a társaság.

Korábban több kutatás is utalt már arra, hogy a csilipaprika fogyasztása gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákellenes és vércukorszint-szabályozó hatással bír.

Mindezekért az előnyökért elsősorban a csípős ízhatást is okozó vegyület, a kapszaicin, illetve annak rokonai a felelősek.

A paprikafélékre oly jellemző anyagcsalád nemcsak a szájban, hanem bármilyen testtájjal érintkezésbe kerülve csípő-égő érzést okoz, és a növények pont ezért termelik őket: hogy elriasszanak bárkit, legyen az bár állat vagy élősködő gomba, a termés illetéktelen fogyasztásától. Ám a kapszaicinnek a puszta elriasztásnál jóval szerteágazóbbak – és szerencsére kedvezőbbek – az élettani hatásai. Megfelelő hígításban, bőrön át helyileg alkalmazva fájdalomcsillapító, ezért számos ilyen célú készítmény összetevője.

Élénk kutatás folyik továbbá a kapszaicin alkalmazhatóságával kapcsolatban a diabétesz, a daganatos betegségek és a keringési rendellenességek terén.

Közel 5000 szakcikket néztek át

A jelen munkában a tudósok a csilipaprikának az általános és szűkebben a keringési eredetű halálozásra gyakorolt hatását úgy próbálták felmérni, hogy öt vezető globális egészségügyi adatbázis (Ovid, Cochrane, Medline, Embase és Scopus) összesen 4 729 cikkét tekintették át, s végül négy nagy tanulmányt emeltek ki a további elemzés céljára, amelyek az egészségügyi kimenetelek mellett a csilipaprika-fogyasztásra vonatkozó adatokat is tartalmaztak.

Az Egyesült Államok, Olaszország, Kína és Irán több mint 570 ezer lakosának orvosi adatait és táplálkozási szokásait feldolgozó elemzésben a csilipaprikát gyakran fogyasztókat hasonlították össze a csilit csak ritkán vagy soha nem fogyasztókkal.

Több fajtája is ismert az immár bizton egészséges csilipaprikának
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az előbbi csoportban az utóbbihoz képest a szív- és érrendszeri eredetű halálozás 26 százalékkal, a daganatos halálozás 23 százalékkal, a teljes halálozás pedig 25 százalékkal adódott alacsonyabbnak.

Az olasz tanulmányból ráadásul az derült ki, hogy a csilifogyasztás önálló, a táplálkozás általános jellegétől független faktor, ugyanis a kedvező hatás nemcsak a szív- és érrendszeri előnyeiről amúgy is ismert mediterrán diétán élőknél, hanem az átlagos „nyugati” módon táplálkozóknál is jelentkezett.

Hasonló eredményre jutott a Vermonti Egyetem által végzett USA-beli felmérés, ahol a mintát a legkülönbözőbb módon étkező 16 179 ember alkotta, és köztük az erős csilipaprika fogyasztói csupán 22 százalékos halálozást mutattak a kontrollcsoportban mért 34 százalékhoz képest.

További kutatásokra van szükség

„Minket is meglepett, hogy ezek a korábban publikált tanulmányok egyértelmű kapcsolatot találtak a csilipaprika rendszeres fogyasztása, illetve az általános, a keringési és a daganatos halálozás kockázatának csökkenése között.

Ez is rávilágít arra, milyen fontos szerepet játszik a táplálkozás az általános egészségi állapotunkban – nyilatkozta Bo Xu, a tanulmány rangidős szerzője és a Clevelandi Klinika Szív-érrendszeri és Mellkasi Intézetének kardiológusa. – Az eredményeket magyarázó pontos okok és mechanizmusok egyelőre feltáratlanok, ezért pillanatnyilag lehetetlen biztonsággal kijelenteni, hogy aki több csilit eszik, az tovább él, és kisebb valószínűséggel hal meg idejekorán keringési és daganatos betegségekben. Ezeknek az előzetes eredményeknek a megerősítéséhez további kutatásra, leginkább randomizált, kontrollált klinikai kísérletekből származó bizonyítékokra van szükség.

Xu fontosnak tartotta hangsúlyozni korai stádiumú kutatásuk korlátait. Megemlítette például, hogy az elemzés alapjául szolgáló négy közleményben csak bizonyos típusú egészségügyi adatok szerepeltek, és előfordulhat, hogy az ott nem részletezett orvosi körülmények valamelyike befolyásolja a csili és az egészség összefüggését.

Az eredeti cikk teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.