A korai stádiumú kutatás eredményeit az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (American Heart Association) éves konferenciáján ismertették a szerzők. A rangos tudományos összejövetelt, amely a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kutatások és klinikai újítások bemutatásának az egyik legfontosabb fóruma világszerte, a helyzetre való tekintettel kivételesen csak a virtuális térben rendezte meg a társaság.
Korábban több kutatás is utalt már arra, hogy a csilipaprika fogyasztása gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákellenes és vércukorszint-szabályozó hatással bír.
Mindezekért az előnyökért elsősorban a csípős ízhatást is okozó vegyület, a kapszaicin, illetve annak rokonai a felelősek.
A paprikafélékre oly jellemző anyagcsalád nemcsak a szájban, hanem bármilyen testtájjal érintkezésbe kerülve csípő-égő érzést okoz, és a növények pont ezért termelik őket: hogy elriasszanak bárkit, legyen az bár állat vagy élősködő gomba, a termés illetéktelen fogyasztásától. Ám a kapszaicinnek a puszta elriasztásnál jóval szerteágazóbbak – és szerencsére kedvezőbbek – az élettani hatásai. Megfelelő hígításban, bőrön át helyileg alkalmazva fájdalomcsillapító, ezért számos ilyen célú készítmény összetevője.
Élénk kutatás folyik továbbá a kapszaicin alkalmazhatóságával kapcsolatban a diabétesz, a daganatos betegségek és a keringési rendellenességek terén.
Közel 5000 szakcikket néztek át
A jelen munkában a tudósok a csilipaprikának az általános és szűkebben a keringési eredetű halálozásra gyakorolt hatását úgy próbálták felmérni, hogy öt vezető globális egészségügyi adatbázis (Ovid, Cochrane, Medline, Embase és Scopus) összesen 4 729 cikkét tekintették át, s végül négy nagy tanulmányt emeltek ki a további elemzés céljára, amelyek az egészségügyi kimenetelek mellett a csilipaprika-fogyasztásra vonatkozó adatokat is tartalmaztak.
Az Egyesült Államok, Olaszország, Kína és Irán több mint 570 ezer lakosának orvosi adatait és táplálkozási szokásait feldolgozó elemzésben a csilipaprikát gyakran fogyasztókat hasonlították össze a csilit csak ritkán vagy soha nem fogyasztókkal.