időjárás 15°C Vendel 2021. October 20.
logo

Újra vemhes a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény elefántja

Forrás: MTI
2020.11.05. 17:07
Újra vemhes a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény elefántja

Újra vemhes a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény elefántja, Angele – jelentette be az intézmény csütörtökön.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője az MTI-nek elmondta: az elefántoknál a vemhesség általában 22 hónap, így az elefántborjú világra jövetelére jövő tavasszal lehet számítani.

Hozzátette: a vemhes nőstény elefánttól vérmintát vesznek az elkövetkező hetekben és annak laboratóriumi elemezése alapján kiderül, hogy milyen nemű lesz a kistestvér.

Az állatkert legifjabb elefántjának, Arunnak a születésnapja november 8-ára esik, anyja, Angele pedig csütörtökön ünnepli 19. születésnapját – tette hozzá.

Az ünnepeltek csütörtökön tortát is kaptak, az ünnepi finomság tésztáját zabból, korpából és lisztből készítették a pékek és gyümölcsökkel díszítették a gondozók. A kiselefántot emellett egy kifejezetten elefántoknak való speciális labdával ajándékozták meg.

Hanga Zoltán elmondta azt is, hogy a kettős születésnap alkalmából elefánthétvégét rendeznek szombaton és vasárnap az állatkertben. A programon 12.30 órától egy látványetetéssel egybekötött izgalmas előadást láthat és hallhat a közönség az elefántok életéről. Az eseményre kitelepül az Állatkerti Alapítvány is, amely jelképes örökbefogadási akciót tart.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1870-es évek óta foglalkoznak elefántok tartásával, ázsiai elefántokat pedig több mint 120 éve láthat a közönség. Eddig hét alkalommal született elefánt Budapesten: 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban, 1961-ben, majd pedig 2013-ban és 2017-ben.

A szülőknek Angele-nek és Assam-nak eddig két elefántborja született, Arun és Asha. Arun nővére, Asha 2018-ban egy, az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés következtében csaknem hatesztendős korában elpusztult.

A gyümölcs, amely minden részében értékes táplálék

Miként az utóbbi években megszokhattuk, az idén ősszel is elindul az almafogyasztást ösztönző kampány. Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös akciójának célja, hogy tudatosítsa az emberekben: a hazai alma fogyasztása nemcsak egészséges, hanem sok ezer család megélhetését is megalapozza – olvasható a Szabadföld.hu-n.

Tovább...