Újra vemhes a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény elefántja

Az elefántborjú világra jövetelére jövő tavasszal lehet számítani.

Forrás: MTI2020. 11. 05. 17:07
null
Budapest, 2011. április 4. Angele, a 2010-ben Franciaországból érkezett 10 éves indiai elefánttehén ébredezik az altatásból, miután elvégezték szaporodásbiológiai vizsgálatát, egy külön erre a célra kifejlesztett mobil ultrahangos berendezéssel a budapesti állatkertben, április 3-án. Jobbra az ajtóban Szõregi Gergely állatgondozó figyel. Angele vizsgálati eredményei jók, egészséges, szaporodásképes állapotban van, de jelenleg nem vemhes. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra vemhes a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény elefántja, Angele – jelentette be az intézmény csütörtökön.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője az MTI-nek elmondta: az elefántoknál a vemhesség általában 22 hónap, így az elefántborjú világra jövetelére jövő tavasszal lehet számítani.

Hozzátette: a vemhes nőstény elefánttól vérmintát vesznek az elkövetkező hetekben és annak laboratóriumi elemezése alapján kiderül, hogy milyen nemű lesz a kistestvér.

Az állatkert legifjabb elefántjának, Arunnak a születésnapja november 8-ára esik, anyja, Angele pedig csütörtökön ünnepli 19. születésnapját – tette hozzá.

Az ünnepeltek csütörtökön tortát is kaptak, az ünnepi finomság tésztáját zabból, korpából és lisztből készítették a pékek és gyümölcsökkel díszítették a gondozók. A kiselefántot emellett egy kifejezetten elefántoknak való speciális labdával ajándékozták meg.

Hanga Zoltán elmondta azt is, hogy a kettős születésnap alkalmából elefánthétvégét rendeznek szombaton és vasárnap az állatkertben. A programon 12.30 órától egy látványetetéssel egybekötött izgalmas előadást láthat és hallhat a közönség az elefántok életéről. Az eseményre kitelepül az Állatkerti Alapítvány is, amely jelképes örökbefogadási akciót tart.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1870-es évek óta foglalkoznak elefántok tartásával, ázsiai elefántokat pedig több mint 120 éve láthat a közönség. Eddig hét alkalommal született elefánt Budapesten: 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban, 1961-ben, majd pedig 2013-ban és 2017-ben.

A szülőknek Angele-nek és Assam-nak eddig két elefántborja született, Arun és Asha. Arun nővére, Asha 2018-ban egy, az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés következtében csaknem hatesztendős korában elpusztult.

A gyümölcs, amely minden részében értékes táplálék

Miként az utóbbi években megszokhattuk, az idén ősszel is elindul az almafogyasztást ösztönző kampány. Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös akciójának célja, hogy tudatosítsa az emberekben: a hazai alma fogyasztása nemcsak egészséges, hanem sok ezer család megélhetését is megalapozza – olvasható a Szabadföld.hu-n.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.