Virágból készülő finomságok: olaj, lekvár, tea

A rózsa tagadhatatlanul Földünk egyik legnépszerűbb virága, melyet év­ezredek óta ültetünk szépségéért és sokoldalú felhasználhatóságáért. Nem csoda, hogy a rózsakertészet ma már a gazdálkodás külön ágát képezi, a virágból pedig ipari alapanyaggá lett.

Forrás: MW2020. 11. 03. 9:15
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bunevácz László kaposvári agrármérnök és közgazdász felesége, Eta családi vállalkozás keretében, másodállásban készítik virágból a Rózsasziget termékcsaládot. Étkezési célú, csaknem egyhektárnyi ültetvényük Szent­gáloskéren található, ahol há­­romezer tő rózsát termesztenek vegyszermentesen – írja a szabadföld.hu.

László világéletében imádta a rózsákat, évtizedek óta nevel bokrokat és magas törzsűeket egyaránt, ráadásul nem egyet maga szemzett. Amikor 2014-ben pályázati lehetőség adódott, amelynek segítségével mezőgazdasági vállalkozásba kezdhetett, a családjával komolyabban is belevágtak az ültetésbe.

– Olyasvalamivel szerettünk vol­na foglalkozni, ami ma is egyedi – mondja Eta. – A rózsatermesztés mindig is szerelem volt, ráadásul már a kezdetektől fogva szerettünk volna visszatérni a régi hagyományokhoz, így a szokásos vágott virág értékesítése helyett étkezés céljára telepítettük az ültetvényt.

Hatfajta rózsánk a színskála megannyi árnyalatában nő, többségük évente kétszer: tavasz végén, kora nyáron, illetve nyár végén virágzik. Ilyenkor szüretelünk, a hajnali órákban állunk neki a munkának, hiszen ekkor a legmagasabb a virág illóolaj-tartalma. Több­milliónyi szirmot dolgozunk fel évente.

Bár a mennyiség növekszik, a sikerességet az időjárás sokszor nagyban befolyásolja. Sajnos az idén kifejezetten kedvezőtlenek voltak a körülmények, a késő tavaszi fagyok, a túl hosszan elnyúló aszályos időszakok, majd az özönvízszerű esőzések nem kedveztek a növényeknek. A minőség megőrzése érdekében a leszedett virágokat azonnal feldolgozzuk.

A rózsa­teához száraz, sötét helyen szárítjuk, míg a többi termék előállításához szánt szirmot a főzést követően üvegekbe töltjük, száraz dunsztba tesszük, ami garantálja a tartósságukat.

A rózsaolajban több mint kétszáz hatóanyag található. Javasolják női problémákra, nyugtatja a gyomrot, az emésztőrendszert, kiváló béltisztító. Ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális, sejtregeneráló hatása is.

Eta és László legelőször rózsaszörpöt és -lekvárt készítettek, de gondolkodtak a rózsavíz előállításán is. Mindemellett termékpalettájukon megtalálható a rózsasziromkompót, a rózsatea és a rózsacukor is. Alapkoncepció, hogy a termékeiket adalékanyag, színezék és mesterséges tartósítószer hozzáadása nélkül készítik.

Próbakóstolások során születik meg a sajátságos ízvilág… Fotó: Szellő Gábor / Szabadföld

Amikor egy új termék gondolata felmerül, utánanéznek a korabeli recepteknek és tesztfőzéseket végeznek. Próbakóstolások során születik meg a sajátságos ízvilág, aminek alapján aztán elkészítik az értékesítésre szánt portékákat is.

Egyik legnépszerűbb termékük a rózsalekvár, melynek titka, hogy rengeteg rózsasziromból főzik, ehhez kerül még víz, cukor, kevés alma és citrom is. A lekvár íze egyedi, csakis a rózsára jellemző, semmi másra nem hasonlít.

– A rózsacukor az egyedüli termékünk, amit hideg eljárással készítünk, cukor és rózsaszirom keveréke. Gyönyörűen lehet díszíteni vele: a benne lévő apró sziromdarabkák visszanyerik eredeti élénk színüket, amint kicsit nedvesebb közegbe kerülnek, mint például a tejszínhab vagy kapucsínó teteje.

A vásárlók leginkább a rózsavizet viszik, ami a szirmok desztillálásával előállított, az illóolajat is tartalmazó, teljes értékű párlat. Etáék sokakkal ellentétben a lepárlást követően a rózsaolajat benne hagyják a vízben, így az százszázalékos hidrolátum lesz, nem pedig a rózsaolaj előállítása során keletkező melléktermék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.