időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

A demencia bekerült a világ tíz leggyakoribb haláloka közé

Forrás: MTI
2020.12.10. 10:14
A demencia bekerült a világ tíz leggyakoribb haláloka közé

Az Alzheimer-kór és a demencia más formái bekerültek a tíz leggyakoribb halálok közé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Az elmúlt évben ezek a betegségek a hetedik helyen álltak – közölte a szervezet szerdán.

A listán szintén új betegség a diabétesz, a 9. helyre került 2019-ben. A cukorbetegség okozta halálesetek száma 70 százalékkal emelkedett 2000 óta, és elérte az 1,5 milliót.

Idén már több mint 1,5 millió ember hunyt el világszerte a koronavírus okozta betegségben is. Ha a többi halálok idén is olyan arányban követel életeket, mint 2019-ban, akkor a Covid-19 a hetedik helyre kerülhet a leggyakoribb halálokok 2020-as tízes listáján – fejtette ki a WHO szóvivője.

A demencia a hetedik leggyakoribb halálok
Fotó: unsplash

A szívbetegségek ugyanúgy, ahogyan az elmúlt 20 évben, ezúttal is az első helyen álltak. 2019-ben csaknem kilencmillió ember halálát okozta világszerte szívbetegség, mintegy kétmillióval több emberét, mint 2000-ben. Összességében a világban történt halálesetek 16 százalékáért felelnek.

A szívbetegségek után sorban a leggyakoribb halálok az agyvérzés, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, az alsólégúti fertőzések, az újszülötteknél jelentkező komplikációk, a légúti, hörgő- és tüdődaganatok, az Alzheimer-kór és más demencia-betegségek, a hasmenéses betegségek, a diabétesz és a vesebetegség.

Sean Connery demenciában szenvedett élete végén

Demenciában szenvedett élete utolsó hónapjaiban a szombaton 90 éves korában elhunyt Sean Connery – közölte felesége, Micheline Roquebrune a Mail on Sunday vasárnapi brit bulvárlappal. „Ez már nem volt élet számára. Az utolsó időkben képtelen volt kifejezni magát” – mondta a 91 éves francia festőművész, aki 45 évig volt az Oscar-díjas skót színész felesége.

– Legalább álmában halt meg demenciában, békésen távozott. Vele voltam egész idő alatt, elszenderült. Ezt akarta – tette hozzá.

Sean Connery utolsó éveiben alig hagyta el a Bahama-szigeteki Nassau Lyford Cay negyedét, ahol 2006 óta élt a világtól visszavonultan, ügynökének nagyon szigorú utasításokat adva arra, hogy utasítson vissza miden filmszerep-ajánlatot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.