A demencia bekerült a világ tíz leggyakoribb haláloka közé

A cukorbetegség okozta halálesetek száma 70 százalékkal emelkedett 2000 óta, és elérte a másfél milliót.

Forrás: MTI2020. 12. 10. 10:14
null
A demencia Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alzheimer-kór és a demencia más formái bekerültek a tíz leggyakoribb halálok közé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Az elmúlt évben ezek a betegségek a hetedik helyen álltak – közölte a szervezet szerdán.

A listán szintén új betegség a diabétesz, a 9. helyre került 2019-ben. A cukorbetegség okozta halálesetek száma 70 százalékkal emelkedett 2000 óta, és elérte az 1,5 milliót.

Idén már több mint 1,5 millió ember hunyt el világszerte a koronavírus okozta betegségben is. Ha a többi halálok idén is olyan arányban követel életeket, mint 2019-ban, akkor a Covid-19 a hetedik helyre kerülhet a leggyakoribb halálokok 2020-as tízes listáján – fejtette ki a WHO szóvivője.

A demencia a hetedik leggyakoribb halálok
Fotó: unsplash

A szívbetegségek ugyanúgy, ahogyan az elmúlt 20 évben, ezúttal is az első helyen álltak. 2019-ben csaknem kilencmillió ember halálát okozta világszerte szívbetegség, mintegy kétmillióval több emberét, mint 2000-ben. Összességében a világban történt halálesetek 16 százalékáért felelnek.

A szívbetegségek után sorban a leggyakoribb halálok az agyvérzés, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, az alsólégúti fertőzések, az újszülötteknél jelentkező komplikációk, a légúti, hörgő- és tüdődaganatok, az Alzheimer-kór és más demencia-betegségek, a hasmenéses betegségek, a diabétesz és a vesebetegség.

Sean Connery demenciában szenvedett élete végén

Demenciában szenvedett élete utolsó hónapjaiban a szombaton 90 éves korában elhunyt Sean Connery – közölte felesége, Micheline Roquebrune a Mail on Sunday vasárnapi brit bulvárlappal. „Ez már nem volt élet számára. Az utolsó időkben képtelen volt kifejezni magát” – mondta a 91 éves francia festőművész, aki 45 évig volt az Oscar-díjas skót színész felesége.

– Legalább álmában halt meg demenciában, békésen távozott. Vele voltam egész idő alatt, elszenderült. Ezt akarta – tette hozzá.

Sean Connery utolsó éveiben alig hagyta el a Bahama-szigeteki Nassau Lyford Cay negyedét, ahol 2006 óta élt a világtól visszavonultan, ügynökének nagyon szigorú utasításokat adva arra, hogy utasítson vissza miden filmszerep-ajánlatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.