Csináld magad! Házi szerek és illóolajok megfázásra

A hideg időben a meghűlés kellemetlen tüneteit szelídebb gyógymódokkal, így aromaterápiával is kezelhetjük. Összeállításunkból megtudhatja, melyik illóolajok mire képesek.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 12. 06. 18:35
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aromaterápia illóolajok felhasználásával nyújt segítséget a különféle betegségek kezelésekor. Az esszenciákat általában lepárlás útján nyerik növényekből vagy azok bizonyos részeiből, például levélből, virágból, kéregből. Sokan egyenlőségjelet tesznek az aromaterápiás szerek és a boltok polcain található szintetikus termékek között, ám az utóbbiaknak semmiféle gyógyhatása nincs. Támpont lehet az ár: néhány száz forintért nem kapni valódi illóolajat. A drágább, terápiás tisztaságú anyagokból viszont néhány csepp is elég a kívánt hatáshoz – írja a diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

  • Ahogy az illat átjut az orrban lévő receptorokon, leggyorsabban az agy limbikus rendszerét befolyásolja. Az illóolajok azonban nem csak az orron keresztül hatásosak. Könnyen átjárják a bőrfelszínt, átjutnak a bőr felhámján, bejutnak a vérkeringésbe, így hatásukat az egész testben kifejtik.
  • Használjuk helyesen! Az aromaterápia, az illóolajok alkalmazása a legtöbb ember számára biztonságos, de vannak köztük olyanok, amelyek nem ajánlottak gyermekeknek, várandósoknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, allergiásoknak, asztmásoknak, bizonyos daganatos betegségek esetén. A legjobb, ha képzett aromaterapeuta tanácsát kérjük, mielőtt bármilyen kezelésbe kezdünk.
  • Habár az illóolajok többsége sötét üvegben, fénytől, melegtől és levegőtől védve több évig megőrzi minőségét, vásárláskor ellenőrizzük a felhasználhatósági időt. Ügyeljünk arra, hogy az üvegcséket jól zárjuk be, a cseppentőhöz pedig soha ne érjünk a kézzel.
  • Az illóolajokat mindig feliratozott üvegben tároljuk, és a gyerekek elől zárjuk el!
  • ALAPRECEPT

    Egy hőálló tálba tegyünk 10 g méhviaszt és 20 ml bázisolajat, majd olvasszuk meg vízgőz felett. Amint a méhviasz folyékony lesz, vegyük le a tűzről a tálat, és adjuk hozzá a meghatározott illóolajokat, majd keverjük el alaposan az egészet. Töltsük tiszta tégelybe, és hagyjuk kihűlni, végül tekerjük rá szorosan a tetejét. A kész balzsamot kenjük a mellkasra és a hát felső részére!

  • Növényi olaj: Ideális bázisolaj például a mandula-, olíva-, jojoba-, feketekömény- és sárgabarackmag-olaj. Csakis hidegen sajtolt, finomítatlan változatot használjunk!
  • Méhviasz: A 100%-os tisztaságú, természetes, fehérítetlen méhviaszt többnyire pasztilla vagy tömb formájában forgalmazzák. A bázisolajat és a méhviaszt keressük a bioboltokban, vagy rendeljük meg az interneten.
  • RECEPTEK MEGFÁZÁSRA

    Már az első tünetek megjelenésekor segít az aromaterápia, elpusztítja a kórokozókat, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a gyulladásokat.

  • Alaprecept + 20 csepp eukaliptuszolaj (antibakteriális, vírusölő, gyulladáscsökkentő) + 20 csepp mirtuszolaj (antimikrobiális, nyákoldó, hurutoldó) + 20 csepp fodormentaolaj (fájdalomcsillapító, fokozza a vérkeringést)
  • BRONCHITIS

    A hörghurut nem más, mint az orrüreg és a tüdő közötti légutak gyulladása. A fájdalmas köhögésre gyengéd gyógyír a házilag készített illóolajos balzsam.

  • Alaprecept + 20 csepp eukaliptuszolaj (gyulladáscsökkentő) + 20 csepp tömjénolaj (fájdalomcsökkentő, antimikrobiális) + 20 csepp levendulaolaj (nyugtató, segíti az ellazulást)
  • SZÁRAZ KÖHÖGÉS

    Görcsös, nehézkes köhögésnél, amikor nem szakad fel a váladék, illetve száraz köhögés esetén megkönnyíti a betegség lefolyását e három összetevő.

  • Alaprecept + 20 csepp lucfenyőolaj (könnyíti a légzést, csökkenti az izomgörcsöt) + 20 csepp eukaliptuszolaj (gyulladáscsökkentő) + 20 csepp kakukkfűolaj (slejmoldó, görcsoldó)
  • Ha érdekli, hogy könnyebb köhögésre milyen illóolaj javasolt, olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy hogyan erősíthetjük az immunrendszerünket. Ez az a téma, amiről soha nem lehet eleget beszélni, mostanában pedig még erősebben fókuszba került.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.