Ostoros kalács gondoskodik a karácsonyi ünnep teljességéről

Mi azok közé a családok közé tartozunk, ahol mindkét finomság helyet kap az ünnepi asztalon. Ezt a receptet még a nagymamámtól tanultam, és hálás is vagyok érte. Nincs jobb érzés, mint beleharapni a még langyos, puha kalácsba egy forró csokoládé társaságában -írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 27. 12:48
Tökéletes kiegészítője az ünnepnek Forrás: YouTube
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak, akiknél a mézeskalács teszi teljessé az ünnepet, másoknál viszont az ostoros kalács.

Ostoros kalács

Hozzávalók a tésztához:

  • 600 g liszt
  • 55 g cukor
  • 400 ml tej
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál olaj
  • egy csipet só
  • 50 g élesztő
  • Hozzávalók a krémhez:

  • 300 g margarin, olvasztva
  • 170 g cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • Tökéletes kiegészítője az ünnepnek
    Fotó: YouTube

    Elkészítés:

  • Keverjük a langyos tejhez a cukrot, futtassuk fel benne az élesztőt.
  • Keverjük és jól dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit az élesztős tejjel együtt.
  • A dagasztott tésztát tegyük félre, és hagyjuk a duplájára kelni.
  • A krém elkészítéséhez keverjük össze a vajat a cukorral és a kakaóporral.
  • Osszuk fel hat részre a megkelt tésztát, és nyújtsuk ki őket.
  • Kenjük meg a krémmel, majd tekerjük fel egyesével.
  • Osszuk ketté, így kapunk 3-3 tésztakígyót.
  • Jól rögzítsük a végeiket, és fonjuk össze.
  • Kenjünk meg tojással és süssük aranybarnára 190 fokon.
  • Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Jó tanácsok, hogy tökéletes legyen a karácsonyi mézeskalács

    Se szeri, se száma a bevált családi és a facebookon terjedő vagy e-mailben továbbított recepteknek, de alapjában véve csak kétféle karácsonyi mézeskalács létezik: azonnal fogyasztható és több nap (esetleg hét) múlva megpuhuló. Érdemes mindkettőből kellő mennyiséget sütni, mert hamar elfogynak! Bármelyik mézeskalács receptet választja, hasznodra lehetnek a Mindmegette.hu tanácsai.

    Méz

    Segít a tészta nedvességének megőrzésében, ezért is állnak el oly sokáig a mézes kekszek. Lágy ízűt válassz, mert a kész sütiben úgyis az aromás fűszerek dominálnak. A kikristályosodott (ikrás) mézet a legegyszerűbben mikróban tudod folyóssá varázsolni.

    Melasz

    Ez a klasszikus sütési alapanyag sok receptben szerepel méz helyett. A melasz valójában sűrű, sötét szirup a cukorrépa vagy cukornád feldolgozásának mellékterméke, és a cukorral ellentétben nem csomósodik, nem kristályosodik.

    Tovább

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.