Ezek lehetnek az idei év étel- és italtrendjei a világban

A tavalyi év a habkávéról, a kaktuszvízről és a növényi eredetű fehérjékről szólt. Ám 2021-ben egészen új étel- és italtrendekre számíthatunk a brit székhelyű Waitrose szerint. Az amchoortól kezdve a fekete fokhagymán keresztül egészen az etióp lepénykenyerekig számos újdonsággal találkozhatunk ebben az évben – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 07. 12:18
étel
Nem mindennapi látvány az biztos Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézzük meg, milyen étel- és italokért lesz oda a világ 2021-ben

Fekete fokhagyma

Noha jó pár éve rebesgetik, hogy a fekete fokhagyma központi szerepet kap a gasztronómiában, idén talán tényleg eljön a nagy áttörés.

A hagyományos fokhagymát több hónapig tartó, speciális eljárással érlelik, így lesz sötét színe és puha textúrája.

A zöldség egészségmegőrző és öregedést lassító hatása 8-10 szerese a hagyományos fokhagymáénak.

Nem mindennapi látvány az biztos
Fotó: YouTube

Amchoor

A zöld, szárított mangót porrá őrlik, ebből készül az amchoor. Ez egy ételízesítő, ami az észak-indiai konyában igen népszerű, ám úgy tűnik, ebben az évben az egész világon azzá válik majd.

Kiválóan használható a zöldséges curry-k, a chutney-k, valamint a pácolt és grillezett ételek megízesítéséhez. Különösen jó választás a tenger gyümölcseihez és a halnyársakhoz.

Cá ri gá

Ez a vietnámi étel valójában csirkés curry. A csirkét lassan pároljuk burgonyával és sárgarépával kókuszalapú, citromfüves fokhagymaleves-alaplében. Hm, izgalmasan hangzik!

 

Etióp lepénykenyerek

A lepénykenyerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 2021-ben az előrejelzések szerint az injera, vagyis az erjesztett lepénykenyér lesz a divat a gasztronómiában. Ezek kissé szivacsos állagú, savanykás ízű kenyerek, amelyeket hagyományosan lencse-, zöldség- vagy húsételek mellé fogyasztanak.

Gram liszt

A gluténmentes étkezésben is hozhat újdonságokat ez az év, mégpedig a gramliszt képében. Ez egy hihetetlenül sokoldalú alapanyag,amelyet őrölt csicseriborsóból készítenek, és kiválóan alkalmas például lepénykenyerek készítésére.

Skyr, az izlandi joghurt

Ez egy magas fehérjetartalmú és alacsony cukortartalmú tejtermék Izlandról. Hasonlít a mi joghurtunkhoz, bár az utóíze inkább sajtra emlékeztet. Ez a reggeli ital kiváló turmixokba, de tehetünk bele fagyasztott gyümölcsöket és rákanalazhatjuk a zabkása tetejére.

Jollof

A nyugat-afrikai konyha egyik remekét is felkapja a gasztrodivat. A jollof egy rizses, paradicsomos egytálétel, amelyet hagyományosan rengeteg paradicsommal és hagymával, a szabadban, tűz fölött készítenek. Idén ez lesz a bográcsos ételek között a sztár?

Kókuszkocka

Régi nagy kedvencünk visszatér a reflektorfénybe. Úgy tűnik, 2021 nemcsak az újdonságok, hanem az örök klasszikusok éve is lesz. Az előrejelzések szerint a kókuszkocka sokkal több figyelmet kap, mint eddig.

Narancs bor

Ne tévesszen meg a név, a narancsbor valójában fehérszőlőből készült bor, amelyet héjon erjesztve készítenek. ennek köszönhetően a narancsos jegyek a színében és aromájában is megjelennek.

Pul biber

E mögött a név mögött a török paprikapehely bújik meg, amely a perzsa és a közel-keleti konyhában már igen népszerű alapanyag. Megízesítik és enyhén csípőssé varázsolják az ételeket.

Orosz konyha

A vietnámi étel és török fűszer mellett ebben az évben nagy hangsúlyt kap az orosz konyha. Talán a töltött, sós, zsömle vagy a sárgarépa- és köménytorta lesz az új kedvencünk.

Sambal

Indonéziai csiliszósz, amelyet tipikusan csilipaprikából, garnélapasztából, fokhagymából, gyömbérből, medvehagymából, pálmacukorból, gyömbérből és limeléből készítenek. Ez az univerzális fűszer hozzáaadható a tésztaételekhez, levesekhez, pörköltekhez, húsos és rizses ételekhez is.

Tangzhong

A tangzhong nem étel, nem ital, mégis meg fogja határozni a gasztronómiát 2021-ben. Tulajdonképpen vizes rántásnak hívják, tehát a lisztet és a vizet főzzük össze.

a folyamat során a lisztben lévő keményítő szerkezete átalakul,

aminek köszönhetően a tészta dupla annyi folyadékot képes felvenni. Az így készült péksütemények, kalácsok, kenyerek sokkal puhábbak és frissebbek lesznek.

Udon tészta

Az udon egy vastag, búzalisztből készült tészta, amely a japán konyha egyik fontos alapanyaga. Leggyakrabban levesekben használják, ám szívesen fogyasztják különböző köretekkel és mártásokkal is.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A hét legegészségesebb étel, ami beindíja a fogyást

MANDULA

Az olajos magvak, mint például a mandula, rengeteg zsírt tartalmaznak, de segítik a zsírégetést, emellett tele vannak vitaminokkal, tápanyagokban, és antioxidánsokban rendkívül gazdagok. Mindezek biztosítják a megfelelő mennyiségű fehérjét és rostot, segítenek a szervezetnek a vércukorszint szabályozásában, illetve elősegítik a fogyást. 2-3 evőkanál vékonyra/apróra szeletelt mandula , a napi rostbevitel 15%-át fedezi, és kellemesen édessé varázsol minden fogást – ráadásul vasban és magnéziumban igen gazdag, így a kiegyensúlyozott mindennapok záloga is egyben!

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.