Ki gondolná, hogy már zabpehely felhasználásával is készülhet túrógombóc, amely ráadásul nemcsak finom, de kímélő is és nem hizlal.
Az alábbiakban ennek a finomságnak a receptjével ismerkedhetünk meg.
HOZZÁVALÓK (kb. 10-12 db-hoz)
550 g aludttej
75 g apró szemű zabpehely
2 db tojás
1 csipet só
Prézli:
kb. 1 bögre morzsa, vagy pirított darált dió
5 dkg vaj
Öntet:
tejföl vagy cukormentes almaszósz
diétás édesítő ízlés szerint
Így készül:
Az aludttejet keverjük össze a zabpehellyel és sóval, főzzük sűrűsödésig. A tojásokat verjük fel villával, mintha rántottát készítenénk. Vegyük le a tűzről a felfőzött alapot, és keverjük bele kézi habverővel a tojásokat. Ekkor tegyük vissza az edényt a tűzre, még 1-2 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk az edényben hűlni. Amikor már szobahőmérsékletű, tegyük a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön. A panírmorzsát pirítsuk le kevés vajon egy serpenyőben. A gombócalapot vegyük ki a hűtőből.

Fotó: Youtube (képernyőfotó)
A felső, bebőrösödött réteget vegyük le a tetejéről. Egy kanál (legjobb a fagyikanál) segítségével mérjük ki a gombócokat, ezeket vizes kézzel még egy kicsit tovább formázhatjuk. Sorra mindet hempergessük meg panírban, és már tálalhatjuk is. Édesítőszerrel kikevert tejföllel meglocsolva isteni, de az almaszósz is passzol hozzá.
A zabpelyhes túrógombóc alapanyaga remek élettani hatású
Az aludttej szobahőmérsékleten, külső beavatkozás nélkül a tejsavbaktériumok hatására megalvadó nyers tej, házi, magas zsírtartalmú tejből a legfinomabb. Kutatások szerint az aludttej segíti az idegek regenerálódását. De nem csak az idegekre van kitűnő hatással! Aludttej fogyasztásával regenerálhatjuk a tápcsatorna természetes baktériumflóráját, hiszen a jó minőségű aludttej tej jótékony és egészséges baktériumok gyűjteménye, probiotikus baktériumokat tartalmaz, melyek vitaminokat termelnek és védik a szervezetet a kórokozó baktériumokkal szemben.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.