Betiltanák a sörétes vadászatot a flamingók érdekében

A sörétes vadászat betiltását kérik ciprusi állatvédők egy sósvízű tórendszer környékén, mivel az oda érkező vándorló flamingók sorra pusztulnak el.

Forrás: erdon.ro2021. 02. 23. 12:14
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sörétes vadászat betiltását kérik ciprusi állatvédők egy sósvízű tórendszer környékén, mivel az oda érkező vándorló flamingók sorra pusztulnak el a parti kavicsok között meghúzódó ólomsörétek lenyelése miatt – írja az erdon.ro.

Martin Hellicar, a Birdlife Cyprus madárvédelmi szervezet elnöke elmondta, hogy

a flamingók apró kavicsokat nyelnek le emésztésük elősegítésére, de nem tudnak különbséget tenni a kavicsok és a sörétek között, ezért végzetes mennyiségű ólom is kerül a szervezetükbe.

Mint hozzáfűzte, tavaly tízesével hullottak el a flamingók a sörétek miatt.

Fotó: Pexels

Az Afrikából Európába tartó flamingók vándorlási útvonalának fontos állomása Ciprus. A négy összefüggő vízfelületből álló Larnaca-sóstó és mocsárvidéke évente mintegy 15 ezer flamingót fogad. A madarak ott telelnek át, aztán márciusban kelnek útra. A tavak környékén még kacsák, gázlómadarak és sirályok is élnek. A vadászatot a sóstó környékének nagy részén már megtiltották, de a tórendszer déli csücskében még mindig engedik a kacsavadászatot.

A ciprusi kormány vadvédelmi szolgálata szerint

tavaly az év első hónapjaiban legalább 96 flamingó pusztult el mérgezésben a Larnaca-sóstó környékén. A hivatalos vizsgálat megállapította, hogy a flamingók halálát a sörétes ólommérgezés okozta.

Az elpusztult madarak magas száma annak következménye lehet, hogy két éve a téli heves esőzések felkavarták a tó üledékét, és felszínre kerültek a sörétek.

A sportlövészet a tó északi vidékén már csaknem 18 éve tiltott és a hatóságok azon a vidéken igyekeztek is megtisztítani a tó környékét a sörétektől. Hellicar szerint a művelet nem sikerült maradéktalanul. Egy készülő európai uniós tanulmány első eredményei rámutatnak, hogy nagyon sok az elhullott sörét a tavak déli részén és a kacsavadászat miatt egyre több lesz. Hellicar hangsúlyozta, hogy a sörétek valóságos veszélyt jelentenek a flamingókra és a környéken élő más madarakra is.

A ciprusi vadászszövetség szerint azonban a vadászat olyan kis mértékű, hogy az nem okozhat problémát és inkább a környékbeli farmok növényvédőszerei okozhatják a mérgezéseket.

Az Európai Unióban januárban lépett életbe a mocsaras vidékeken a sörétes vadászatot tiltó rendelkezés, de a természetvédők szerint a tiltásnak nincs elég foganatja. A ciprusi vadvédelmi szolgálat szakembere szerint a vadászat tiltása helyett hatékonyabb lenne arról meggyőzni a vadászokat, hogy ne használjanak sörétes patronokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.