A sajt a természet egyik legnagyobb ajándéka. Az egész világon készítik tehenek, juhok, kecskék vagy bivalyok tejéből, különféle ízek és textúrák születnek.
Európa a poszt-liberális világrend kapujában
A sajt a természet egyik legnagyobb ajándéka. Az egész világon készítik tehenek, juhok, kecskék vagy bivalyok tejéből, különféle ízek és textúrák születnek.
A halloumi egy ciprusi sajtféle, amely juh- és kecsketejből készül eredetileg. Félkemény, meglehetősen sós, jól grillezhető sajt.
A feta juhtejből vagy juh- és kecsketej kombinációjából készül, sós lében tartósítják. Kiválóan megállja a helyét a salátákban, pizzán, bármilyen sajtos ételben, sőt még az omlett is finomabb lesz tőle.
Noha a brie sajtot a világ minden táján készítik, az eredeti védett fajták Franciaországból származnak. Ezek a következők: Brie de Meaux és Brie de Melun. Hosszabb ideig érlelik, intenzívebb ízűek, krémesebb állagúak. Jól olvadnak ezért bármilyen ételen megállják a helyüket.
A puha mozzarella jól ismert a pizzákról, ám a selymes, krémes sajt bármilyen olasz ételben megállja a helyét. És még a salátákat is feldobja!
A Gruyre sajt nevét a svájci városról kapta. Frissen kellemesen édes, diós íze van, ám ahogy öregszik, úgy válik aromásabbá. Főzéshez kiváló.
A camembert egy puha sajtféle, amelyet Normandiában készítenek eredetileg. Megolvasztva ehetjük pirítóssal vagy kenyérrúddal.
Az ementáli egy eredetileg svájci, félkemény sajt, amely kiválóan alkalmas főzésre. Nagyon jól olvad, kellemes, enyhén diós íze van. Gyakran használják hamburgerekhez, fondühöz és makarónihoz.
Franciaország legnépszerűbb kéksajtja, a Roquefort juhtejből készül. Ez egy intenzív, krémes sajt, amelyet mártások és saláták készítése során használnak. Kiváló párost alkot továbbá a körtével.
A gouda egy félkemény sajtféle, amely a hollandiai Gouda városából származik. Története a 12. századig nyúlik vissza, ma már az egész világon elérhető. Enyhe íze miatt kiváló választás szendvicsekhez és salátákhoz.
A gorgonzola tehéntejből készül, eredetileg Észak-Olaszországból, Lombardiából származik. Elképesztően finom brokkolival.
A Pecorino Romano kizárólag juhtejből készül. Ez egy kemény, omlós sajt, amelyet legalább öt hónapig érlelnek. Remek választás a tésztaételekhez.
A stilton nevű sajtot a 18. század eleje óta gyártják. Kék, kissé omlós, krémes sajt, amely tehéntejből készül. Nagyszerű körtével és zellerrel fogyasztva, de nagyszerű főzéshez is.
Az Epoisses egy krémes, ugyanakkor szilárd állagú francia sajt, amelyet tehéntejből készítenek. Az íze földes, fűszeres, általában kenyérrel és kekszekkel fogyasztják.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Európa a poszt-liberális világrend kapujában
Hajóbaleset történt a Margit híd közelében + videó
Tóth Vera a kis Hannaróza karácsonyáról mesélt
Zseniálisan értékelte Szoboszlai teljesítményét Arne Slot a Tottenham legyőzése után
Dárdai Bence máris kenterbe veri Szoboszlait, főhet Marco Rossi feje
Hivatalos: elárverezik a legendás magyar gyárat – nem tudták megmenteni
Magyar kézbe kerül Románia pénzügyeinek irányítása
Elképesztő félreértés miatt állították ki Dárdai Mártont
Az Eb-bronzérmes kézilabda-válogatott sikerkapitánya elmondta, miért utasítja vissza a lehetőségeket
Pressman nem teszi zsebre, amit a lehetséges utódjától kapott
Az egekig magasztalja Szoboszlai és Kerkez teljesítményét a brit média
Mutatjuk, miről tárgyalt Fico és Putyin Moszkvában + videó
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.