Íme 13 különlegesen finom sajt, amit érdemes kipróbálni

Lágysajtok, kemény sajtok, sajtkrémek, grill sajtok, kéksajtok és még sorolhatnánk a bizonyítékát annak, hogy a sajtok kínálata milyen színes. Épp ezért gyűjtöttük össze azokat a sajtfajtákat, amelyeket egyszerűen muszáj megkóstolnia minden sajtimádónak – legalább egyszer az életben. Persze gyanítjuk, hogy az egy alkalomból később jóval több lesz, hiszen az ízélményeket, amikben részünk lesz, sosem feledjük – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 06. 9:47
sajt
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajt a természet egyik legnagyobb ajándéka. Az egész világon készítik tehenek, juhok, kecskék vagy bivalyok tejéből, különféle ízek és textúrák születnek.

A halloumi egy ciprusi sajtféle, amely juh- és kecsketejből készül eredetileg. Félkemény, meglehetősen sós, jól grillezhető sajt.

A feta juhtejből vagy juh- és kecsketej kombinációjából készül, sós lében tartósítják. Kiválóan megállja a helyét a salátákban, pizzán, bármilyen sajtos ételben, sőt még az omlett is finomabb lesz tőle.

Feta sajt
Fotó: Pexels

Noha a brie sajtot a világ minden táján készítik, az eredeti védett fajták Franciaországból származnak. Ezek a következők: Brie de Meaux és Brie de Melun. Hosszabb ideig érlelik, intenzívebb ízűek, krémesebb állagúak. Jól olvadnak ezért bármilyen ételen megállják a helyüket.

A puha mozzarella jól ismert a pizzákról, ám a selymes, krémes sajt bármilyen olasz ételben megállja a helyét. És még a salátákat is feldobja!

A Gruyre sajt nevét a svájci városról kapta. Frissen kellemesen édes, diós íze van, ám ahogy öregszik, úgy válik aromásabbá. Főzéshez kiváló.

A camembert egy puha sajtféle, amelyet Normandiában készítenek eredetileg. Megolvasztva ehetjük pirítóssal vagy kenyérrúddal.

Camembert, elegáns sajtkéssel
Fotó: Pexels

Az ementáli egy eredetileg svájci, félkemény sajt, amely kiválóan alkalmas főzésre. Nagyon jól olvad, kellemes, enyhén diós íze van. Gyakran használják hamburgerekhez, fondühöz és makarónihoz.

Franciaország legnépszerűbb kéksajtja, a Roquefort juhtejből készül. Ez egy intenzív, krémes sajt, amelyet mártások és saláták készítése során használnak. Kiváló párost alkot továbbá a körtével.

A gouda egy félkemény sajtféle, amely a hollandiai Gouda városából származik. Története a 12. századig nyúlik vissza, ma már az egész világon elérhető. Enyhe íze miatt kiváló választás szendvicsekhez és salátákhoz.

Gouda korong
Fotó: Pexels

A gorgonzola tehéntejből készül, eredetileg Észak-Olaszországból, Lombardiából származik. Elképesztően finom brokkolival.

A Pecorino Romano kizárólag juhtejből készül. Ez egy kemény, omlós sajt, amelyet legalább öt hónapig érlelnek. Remek választás a tésztaételekhez.

A stilton nevű sajtot a 18. század eleje óta gyártják. Kék, kissé omlós, krémes sajt, amely tehéntejből készül. Nagyszerű körtével és zellerrel fogyasztva, de nagyszerű főzéshez is.

Az Epoisses egy krémes, ugyanakkor szilárd állagú francia sajt, amelyet tehéntejből készítenek. Az íze földes, fűszeres, általában kenyérrel és kekszekkel fogyasztják.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.