A sajt a természet egyik legnagyobb ajándéka. Az egész világon készítik tehenek, juhok, kecskék vagy bivalyok tejéből, különféle ízek és textúrák születnek.
A halloumi egy ciprusi sajtféle, amely juh- és kecsketejből készül eredetileg. Félkemény, meglehetősen sós, jól grillezhető sajt.
A feta juhtejből vagy juh- és kecsketej kombinációjából készül, sós lében tartósítják. Kiválóan megállja a helyét a salátákban, pizzán, bármilyen sajtos ételben, sőt még az omlett is finomabb lesz tőle.

Fotó: Pexels
Noha a brie sajtot a világ minden táján készítik, az eredeti védett fajták Franciaországból származnak. Ezek a következők: Brie de Meaux és Brie de Melun. Hosszabb ideig érlelik, intenzívebb ízűek, krémesebb állagúak. Jól olvadnak ezért bármilyen ételen megállják a helyüket.
A puha mozzarella jól ismert a pizzákról, ám a selymes, krémes sajt bármilyen olasz ételben megállja a helyét. És még a salátákat is feldobja!
A Gruyre sajt nevét a svájci városról kapta. Frissen kellemesen édes, diós íze van, ám ahogy öregszik, úgy válik aromásabbá. Főzéshez kiváló.
A camembert egy puha sajtféle, amelyet Normandiában készítenek eredetileg. Megolvasztva ehetjük pirítóssal vagy kenyérrúddal.

Fotó: Pexels
Az ementáli egy eredetileg svájci, félkemény sajt, amely kiválóan alkalmas főzésre. Nagyon jól olvad, kellemes, enyhén diós íze van. Gyakran használják hamburgerekhez, fondühöz és makarónihoz.
Franciaország legnépszerűbb kéksajtja, a Roquefort juhtejből készül. Ez egy intenzív, krémes sajt, amelyet mártások és saláták készítése során használnak. Kiváló párost alkot továbbá a körtével.
A gouda egy félkemény sajtféle, amely a hollandiai Gouda városából származik. Története a 12. századig nyúlik vissza, ma már az egész világon elérhető. Enyhe íze miatt kiváló választás szendvicsekhez és salátákhoz.

Fotó: Pexels
A gorgonzola tehéntejből készül, eredetileg Észak-Olaszországból, Lombardiából származik. Elképesztően finom brokkolival.
A Pecorino Romano kizárólag juhtejből készül. Ez egy kemény, omlós sajt, amelyet legalább öt hónapig érlelnek. Remek választás a tésztaételekhez.