Jelentősen nőtt egy mexikói vadrezervátum szaporulata

Ritka récés zsiráfnak, elefántoknak és számos veszélyeztetett fajnak születtek utódjai egy mexikói vadrezervátumban a koronavírus-járvány közepette.

Forrás: MTI2021. 02. 01. 9:15
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Puebla szövetségi államban lévő vadrezervátum zárva tart a látogatók előtt a pandémia miatt, ám az állatszaporulat soha nem tapasztalt mértékben nőtt.

Franck Camacho, a Mexikóvárostól mintegy 150 kilométerre fekvő Valsequillóban lévő Afrika Rezervátum igazgatója azonban nemcsak a látogatók hiányának, az állatok háborítatlanságának tulajdonítja a hirtelen megugrott születési számot. „Nálunk az állatok úgy élnek, mint élőhelyeiken, de betegségek és orvvadászok általi fenyegetettség nélkül” – magyarázza.

Az állatok „nem tudnak semmit a járványól, a vírusról, arról, mi folyik a rezervátumon kívül. Nem csökkentettük gondozásuk minőségét. Számukra az élet teljesen normális mederben folyik” – tette hozzá.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A járvány miatti kötelező lezárás azonban hatással van a rezervátum pénzügyeire, mivel állami támogatásból él, de költségvetésüket projektek elhalasztásából pótolják.

A 830 hektáros parkban mintegy félezer faj 5741 egyede él a kicsiny pillangóktól kezdve az afrikai és ázsiai elefántokig és a vízilovakig.

„Sok állat decemberben kezdi világra hozni kölykeit, és ez az időszak májusban, júniusban fejeződik be. A récés zsiráf, amely a faj egyik legritkább alfaja, szeptember 13-án született, akkor 1,53 méter magas volt. Négy hónappal később már 2,6 méteres nőtt és elérheti majd a 4,5 métert – mondta Camacho.

Mivel anyja nem tudta etetni, a gondozók naponta 13 liter tejjel táplálják cumisüvegből, és így naponta 1,5 kilogramm súlygyarapodást ér el.

Fehérarcú sátánmajom született a Szegedi Vadasparkban

Fehérarcú sátánmajom (Pithecia pithecia) született a Szegedi Vadasparkban, a néhány hetes kölyköt anyja gondosan neveli – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató szerdán az MTI-t.

Bartica, a skót Edinburgh-i Állatkertből származó fehérarcú sátánmajom nőstény legújabb kölyke január 3-án jött világra. Nemét a gondozók egyelőre nem tudják, de ez hamarosan ki fog derülni, ugyanis míg a hímek sötét bundájuk mellett valóban fehérarcúak, addig a nőstények szürkésbarnás színűek, az arcukon is.

A fehérarcú sakinak is hívott dél-amerikai főemlősöket nemzetközi fajmegmentési program keretében tartja a vadaspark. A szülők származása sokat elárul a programok működéséről és az állatkertek közötti együttműködéséről egy-egy faj sikeres szaporítása érdekében.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.