Rákgyilkos összetevőt találtak a zöld teában

A Rensselaer Polytechnic Institute kutatói szerint egy olyan vegyület van a zöld teában, ami jelentősen csökkenti a rák kialakulásának esélyét – írja az IFL Science tudományos hírportál alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 23. 12:00
zöld tea
A kép illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rangos Nature Communications folyóiratban megjelent publikációban kimutatták, hogy a zöld tea egyik fő összetevője, az epigallocatechin-gallát (röviden EGCG) növeli a szervezetben egy bizonyos fehérje, a p53 mennyiségét, ez pedig rákellenes folyamatokat indít el. A p53 fehérje a rákos betegek esetében gyakran nem működik megfelelően.

„Mind a p53, mind az EGCG egy rendkívül érdekes molekula. A rákkal küzdők felénél mutációkat mutattak ki a p53-ban, míg az EGCG egy fontos antioxidáns a zöld teában" – írta a kiadott közleményben Chunyu Wang, a kutatás egyik szerzője. „Most egy eddig nem ismert, közvetlen kapcsolatot mutattunk ki a két molekula között, ami új, rákellenes gyógyszerek kifejlesztése előtt nyithatja meg az utat. Munkánk segít megmagyarázni, miként képes fokozni az EGCG a p53 rákellenes aktivitását" – tette hozzá a szakértő.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A p53 fehérje abból a szempontból különleges, hogy rugalmas alakja van, így többféle funkciót képes ellátni a sejtekben: segíti a DNS megjavítását, ha pedig ez nem lehetséges, „öngyilkosságra" készteti a meghibásodott sejtet, továbbá leállítja a sejtek osztódását, ha valami probléma történik.

Normális körülmények között a p53 kisebb mennyiségben van jelen a sejtekben, ami egészséges szervezetben tökéletesen elegendő, ha viszont rákos sejtek jelennek meg a testben, sokkal többre lesz szükség a fehérjéből.

az EGCG úgy növeli a p53 szintjét, hogy annak n-terminális régiójához kapcsolódva megakadályozza a fehérje lebomlását.

A p53 és az antioxidáns közötti kapcsolat, valamint az N-terminális szegmens, mint potenciális gyógyszercélpont ismerete segítheti újfajta rákellenes készítmények kifejlesztését.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Felgyorsíthatják a fogyást ezek a gyógynövényteák

A legjobb, ha diéta közben sok folyadékot fogyaszt, hiszen ez segít csökkenteni az éhségérzetet. Sok gyógynövény teája ráadásul felgyorsítja az emésztést, az anyagcserét és ezáltal a fogyást – írja a dietaesfitnesz.hu.

Csalán: régi ismerős

Hagyományos gyógynövényünk a csalán, csodás erejét mégsem használjuk ki eléggé. Pedig hűvösebb időben mindenképpen érdemes lenne rendszeresen fogyasztanunk, mert remekül véd a légúti megbetegedésektől, és az immunrendszert is erősíthetjük vele. Ráadásul a benne található hangulatjavító szerotonin még a téli depressziótól is megóvja az idegrendszert. És ami a legfontosabb: remek méregtelenítő és zsíroldó is egyben.

Legyünk óvatosnak! Vízhajtó hatása miatt nem tanácsos napi két bögrénél többet fogyasztani belőle.

Elkészítése: 1-2 evőkanál szárított csalánlevelet forrázzuk le, majd 15 percig hagyjuk állni, s végül szűrjük le.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.