időjárás 1°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Rejtett kamerával is lebuktathatják a hálapénzt elfogadó orvosokat

Forrás: delmagyar.hu - mediaworks
2021.02.12. 15:17
Rejtett kamerával is lebuktathatják a hálapénzt elfogadó orvosokat

Betegnek és hozzátartozónak is álcázhatják magukat az ellenőrök, hogy minél előbb kiszorulhasson a hálapénz az egészségügyből – írja a Dél-magyarországi hírportál, a delmagyar.hu.

Ezentúl maximum 8 ezer forintnyi ajándékot lehet adni az orvosoknak, hálapénzt fizetni tilos. Kenőpénznek számít és adni éppúgy bűncselekmény, mint elfogadni. A szabályok betartását március 1-től ellenőrzik is: a Nemzeti Védelmi Szolgálat feladata lesz, hogy a praxisokban vizsgálódjon, méghozzá elég szabadon…

Beépülnek a nyomozók

Megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában a szolgálat speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek. A vizsgált egészségügyi dolgozót megvesztegetni próbáló “beteg” vagy “hozzátartozó” szerepét játszák el – mondta a Metropolnak dr. Váradi Piroska r. ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat egészségügyi szolgáltatók védelmi főosztályának vezetője. A teszt célja, hogy kiderüljön: az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével. Lapunk megtudta, hogy egy személlyel szemben évente három alkalommal rendelhető el teszt elvégzése.

Szigorú eszközökkel járnak el a hatóságok, hogy a hálapénzt mielőbb kiszorítsák az egészségügy intézményéből
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

3 év börtönt kaphat az orvos, 1 évet a beteg

– A vizsgálat eredménye alapján fegyelmi, vagy szabálysértési eljárás nem indítható. Ha viszont az érintett a teszt során bűncselekményt követ el, akkor az NVSZ feljelentést tesz a nyomozóhatóságnál vagy ügyészségnél, amely jogosult a büntetőeljárás lefolytatására. A végeredmény az egészségügyi dolgozó esetében 3 évi szabadságvesztés is lehet – jelentette ki a főosztályvezető. A tesztelés jelen esetben a betegek ellenőrzésére nem terjed ki. De ha valaki mégis önként adna ajándéktárgyat, akkor figyelnie kell arra, hogy annak értéke ne haladja meg a mindenkori havi minimálbér 5%-át. Ez idén 8370 forint. Ha ezt valaki átlépi, vagy pénzt ajánl fel, az ő büntetése 1 évig terjedő szabadságvesztés lehet – tudta meg a Metropol a szakembertől.

Videófelvételeket is bevethet a hatóság

Lapunk megtudta, hogy az ellenőrzések során kép és hangfelvétel is készülhet. A felvétel nemcsak az esetleg elkövetett bűncselekmény bizonyítására használható fel, de általa a teszt végrehajtásának jogszerűsége is ellenőrizhető.

– Ki kell emelni azt, hogy a teszt során az ellenőrzött személy döntési szabadsága nem sérülhet. Sem lelki, sem fizikai ráhatással nem lehet arra kényszeríteni, hogy a felajánlott összeget (vagy egyéb jogtalan előnyt) elfogadja, illetve kötelességét megszegje – mondta dr. Váradi Piroska.

A teljes, eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.