Rekordidő alatt fogyasztották el a Föld legerősebb csilijét

Mike Jack Londonból úgy döntött, megmutatja a világnak: képes megdönteni a csilievés világrekordját. A vállalása nem volt kicsi, hiszen a világ legerősebb csilijét kellett elfogyasztania a lehető legrövidebb idő alatt. A férfinak nem egyszerűen könnyfakasztó, hanem fájdalmas élményben volt része – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 04. 12:19
Nem kellemes élmény ennyi chili elfogyasztása Forrás: YouTube
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Carolina Reaper a világ legerősebb csilipaprikája. A paprika csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, és a Scoville-féle csípősségi egységgel mérik. Ez alapján a magyar erősen csípős paprika 1500-2500 SHU, míg a Carolina Reaper átlagos csípőssége több mint 1,5 millió SHU. Ezzel nézett szembe a londoni férfi a rekorddöntési kísérlet során.

A Guinness-világrekord előírja, hogy „minden egyes chilinek legalább 5 grammosnak kell lennie„.

Nem kellemes élmény ennyi chili elfogyasztása
Fotó: YouTube

Mike Jack végül sikerrel járt, ugyanis megdöntötte a világrekordot a 9,72 másodpercével. Ennyi idő alatt sikerült megennie a három csilipaprikát. Persze a vállalása nem ért véget a néhány másodperc letelte után, hiszen jelentős fájdalmakat kellett kibírnia.

A szám égett, folyton köpködtem. Könnyek szöktek a szemembe, és majd megfulladtam a torkomban lévő erős, tüzes érzéstől – mondta a férfi.

Körülbelül 15 perc után jobban éreztem magam, de egy óra letelte után megkezdődtek a görcsök. A kapszaicintől, ami a paprikában lévő csípős vegyület, bélgörcseim voltak. Hullámokban jelentkezett, de körülbelül 12 órával később újra 100%-osnak éreztem magam.

A róla készült videót a Guinness World Records Facebook-oldalán tették közzé.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Szeretetből termel csilit az ácsi Márkus család

Márkus Béla édesapja révén szeretett bele a csilipaprikába. Már hét éve működtetnek családi vállalkozást, számukra kikapcsolódás, ha a kertben lehetnek szeretett növényeikkel. Nemrégiben egy országos versenyen is sikert arattak, ezúttal aszalt paradicsomukkal – írja a kemma.hu.

– Már gyerekkoromban volt a kertünkben csili és erős paprika – idézte fel emlékeit ifj. Márkus Béla. – Komolyabban azonban csak 2013 óta foglalkozunk a termesztéssel, Győrben egy piacon vásároltunk habanerót és egy trinidad skorpió paprikakrémet.

Először készítettek pár krémet otthon, saját fogyasztásra, aztán a barátoknak, ismerősöknek is. Béla ekkor rábeszélte édesapját, hogy foglalkozzanak ezzel komolyabban, legyenek kistermelők. Így jött létre az Áchili.

Paprikakrémeikben nincs semmiféle adalékanyag, vagy tartósítószer, hiszen céljuk, hogy az üvegben a frissen, tőről leszedett paprika ízét adják vissza. A csilit kétszer hőkezelik, sót és kevés étolajat adnak mellé. Egyedül a Sárkány csókja fantázianevű füstölt tabascót ízesítik egy kis akácmézzel. A nyolc féle krémből három a városrészre utaló Pénzásás névvel, Béla édesapjának kérésére.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.