A Carolina Reaper a világ legerősebb csilipaprikája. A paprika csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, és a Scoville-féle csípősségi egységgel mérik. Ez alapján a magyar erősen csípős paprika 1500-2500 SHU, míg a Carolina Reaper átlagos csípőssége több mint 1,5 millió SHU. Ezzel nézett szembe a londoni férfi a rekorddöntési kísérlet során.
A Guinness-világrekord előírja, hogy „minden egyes chilinek legalább 5 grammosnak kell lennie„.

Fotó: YouTube
Mike Jack végül sikerrel járt, ugyanis megdöntötte a világrekordot a 9,72 másodpercével. Ennyi idő alatt sikerült megennie a három csilipaprikát. Persze a vállalása nem ért véget a néhány másodperc letelte után, hiszen jelentős fájdalmakat kellett kibírnia.
A szám égett, folyton köpködtem. Könnyek szöktek a szemembe, és majd megfulladtam a torkomban lévő erős, tüzes érzéstől – mondta a férfi.
Körülbelül 15 perc után jobban éreztem magam, de egy óra letelte után megkezdődtek a görcsök. A kapszaicintől, ami a paprikában lévő csípős vegyület, bélgörcseim voltak. Hullámokban jelentkezett, de körülbelül 12 órával később újra 100%-osnak éreztem magam.
A róla készült videót a Guinness World Records Facebook-oldalán tették közzé.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Szeretetből termel csilit az ácsi Márkus család
Márkus Béla édesapja révén szeretett bele a csilipaprikába. Már hét éve működtetnek családi vállalkozást, számukra kikapcsolódás, ha a kertben lehetnek szeretett növényeikkel. Nemrégiben egy országos versenyen is sikert arattak, ezúttal aszalt paradicsomukkal – írja a kemma.hu.
– Már gyerekkoromban volt a kertünkben csili és erős paprika – idézte fel emlékeit ifj. Márkus Béla. – Komolyabban azonban csak 2013 óta foglalkozunk a termesztéssel, Győrben egy piacon vásároltunk habanerót és egy trinidad skorpió paprikakrémet.
Először készítettek pár krémet otthon, saját fogyasztásra, aztán a barátoknak, ismerősöknek is. Béla ekkor rábeszélte édesapját, hogy foglalkozzanak ezzel komolyabban, legyenek kistermelők. Így jött létre az Áchili.
Paprikakrémeikben nincs semmiféle adalékanyag, vagy tartósítószer, hiszen céljuk, hogy az üvegben a frissen, tőről leszedett paprika ízét adják vissza. A csilit kétszer hőkezelik, sót és kevés étolajat adnak mellé. Egyedül a Sárkány csókja fantázianevű füstölt tabascót ízesítik egy kis akácmézzel. A nyolc féle krémből három a városrészre utaló Pénzásás névvel, Béla édesapjának kérésére.