Szeretetből termel csilit az ácsi Márkus család
Márkus Béla édesapja révén szeretett bele a csilipaprikába. Már hét éve működtetnek családi vállalkozást, számukra kikapcsolódás, ha a kertben lehetnek szeretett növényeikkel. Nemrégiben egy országos versenyen is sikert arattak, ezúttal aszalt paradicsomukkal – írja a kemma.hu.
– Már gyerekkoromban volt a kertünkben csili és erős paprika – idézte fel emlékeit ifj. Márkus Béla. – Komolyabban azonban csak 2013 óta foglalkozunk a termesztéssel, Győrben egy piacon vásároltunk habanerót és egy trinidad skorpió paprikakrémet.
Először készítettek pár krémet otthon, saját fogyasztásra, aztán a barátoknak, ismerősöknek is. Béla ekkor rábeszélte édesapját, hogy foglalkozzanak ezzel komolyabban, legyenek kistermelők. Így jött létre az Áchili.
Paprikakrémeikben nincs semmiféle adalékanyag, vagy tartósítószer, hiszen céljuk, hogy az üvegben a frissen, tőről leszedett paprika ízét adják vissza. A csilit kétszer hőkezelik, sót és kevés étolajat adnak mellé. Egyedül a Sárkány csókja fantázianevű füstölt tabascót ízesítik egy kis akácmézzel. A nyolc féle krémből három a városrészre utaló Pénzásás névvel, Béla édesapjának kérésére.
Tovább