Tavaszra hangolódva kezdődik a kerti munka

Akinek van kiskertje, már alig várja, hogy végre kiszabaduljon a lakásból és tevékenykedhessen a szabadban. Bár most még kint sok munka nincs, azért már készülhetünk a tavaszra – írja a teol.hu.

Forrás: teol.hu - mediaworks2021. 02. 01. 10:04
null
Hamarosan beköszönt a tavasz, és kezdetét veszi a kerti munka-szezon Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerti szezonra készülést kezdhetjük mindjárt a szerszámokkal, amelyeknek többsége élezésre vár: a kicsorbult ásót, kapát, lapátot mi magunk is kikalapálhatjuk, megreszelhetjük. A tompa csákányt, fejszét, baltát talán jobb szakemberre bízni, hogy megélesítse. Enyhébb téli napokon kimerészkedhetünk a kertbe és az alábbi tennivalók közül válogathatunk.

Ha még megvan a vágott karácsonyfánk, ne dobjuk el. Inkább vágjuk le az ágait, és használjuk azokat takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. Az örökzöldek levágott ágai természetes takarók a növények számára a hideg időben. Ezeket az ágakat újra lehet hasznosítani a komposztban, vagy felaprítva talajtakaróként tehetnek további szolgálatot.

Hamarosan beköszönt a tavasz, és kezdetét veszi a kerti munka-szezon
Fotó: pexels

Érdemes az idősebb fák törzsének tisztogatását elkezdeni az enyhébb napokon. Először kaparóvassal, azután drótkefével távolítsuk el a kéregripacsokat és az alatta meghúzódó, áttelelő kártevőket, kórokozókat.

Szerezzük be a szükséges műtrágyákat. Ősszel elsősorban a foszfát- és káliumtartalmú műtrágyákat szórtuk ki, tavasszal viszont nitrogéntartalmú műtrágyára (pétisó, ammónium-nitrát) lesz szükségünk. Számos megbízható hazai vetőmag a neten is elérhető.

A teljes cikk ITT olvasható.

Tuja kisokos: tévedés, hogy nem igényelnek gondozást

Sövény telepítése előtt nem árt megismerni a helyi építési szabályzatot, mert egyes települések önkormányzati rendelete értelmében a lakó-, üdülő- és külterületeken (pl. szőlőhegyen is) kerülendő a tájidegen tű- és pikkelylevelűek ültetése. Tuja helyett jó választás a hazánkban honos tiszafa és boróka, a lomblevelű örökzöldek közül pedig a pirosan kihajtó leveleivel különálló cserjeként is dekoratív korallberkenye és a szintén fehér virágú, tetszőleges formákra nyírható babérmeggy – írja a lakáskultúra.hu.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.