Ez a zöldségfélék elkészítésének leginkább alulértékelt módja

Nagy rajongója vagyok az egyszerűen elkészíthető ételeknek – így egy tál párolt zöldségnek is. Ideális egy rohanós munkanapon, mert minimális előkészítést igényel, ráadásul felhasználhatjuk a maradék zöldségeket a hűtőből. Nem kell megvárni míg felmelegszik a sütő, vagy felforr a víz, amiben majd megfőzzük őket. Egyszerű, ezért imádnivaló, mégis keveset használjuk – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 02. 19:47
zöldségek
Zöldségek kézben Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gőzölés, párolás nagyszerű módja a zöldségek elkészítésének. Csak fel kell tenni egy kis vizet forrni, és már hozhatjuk is a hűtőből a zöldségeket. A legjobb, ha alkalmazkodunk a szezonhoz, így télen

például sárgarépát, brokkolit, téli tököt vagy zöld leveles zöldségeket párolhatunk vízgőz fölött.

Nyáron isteni a párolt zöldségsaláta cukkiniből, csemegekukoricából, répából, borsóból, japán fehérrépából és babból.

A keményebb zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, hogy hamarabb megpárolódjanak, ám a hüvelyesekkel és a lágyabb zöldségekkel nem kell annyit foglalkozni.

Sőt, nemcsak vízgőz fölött lehet megpárolni őket! Víz helyett használhatunk zöldség- vagy húsleves alaplevet.

Zöldségfélék kézben
Fotó: Pexels

Ha mégis vizet használunk, sót mindenképp szórjunk bele, de bármilyen fűszernövényt használhatunk ízesítésre, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy a koriander.

Fontos továbbá, hogy először a kemény zöldségeket tegyük a tálba párolni, hiszen ezeknek több idő kell, mint a lágy vagy netán a leveles zöldségeknek, mint a brokkoli vagy a spenót. A pontos főzési idő a zöldségek méretétől függ, érdemes többször ellenőrizni egy késsel vagy villával.

Az így elkészült párolt zöldségeket még ízesíthetjük tahinivel, pirított magvakkal,

savanyú káposztával, más fűszerekkel vagy olívaolajjal, de reszelhetünk rá sajtot is. Tálalhatjuk rizzsel, buggyantot tojással, humusszal agy avokádóval, esetleg mindennel egyszerre. Így kerül az asztalra egy ízekben és tápanyagokban gazdag ebéd vagy vacsora.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Így kerüljön több növényi alapú fogás a menübe

Sokan ott rontják el az életmódváltást, amikor nagyon drasztikus változtatásokat akarnak egyik napról a másikra bevezetni. Kezdjük kis lépésekben, nem kell az egész heti menünek növényi alapúnak lennie. Elég, ha kezdetben csökkentjük az állati eredetű élelmiszerek mennyiségét,

vagy éppen a tejtermékeket helyettesítjük, például vaj helyett növényi alapú margarint használunk.

Jó megoldás lehet, ha a hússal készült ételek egy részét zöldségre cseréljük, például kipróbálhatjuk a fasírtot reszelt répával vagy cukkinivel. Az így készült változatok íze hasonló lesz, mint az eredeti verziónak és egy kis lépéssel előrébb visz a növényi alapú étrend irányába.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.