A gőzölés, párolás nagyszerű módja a zöldségek elkészítésének. Csak fel kell tenni egy kis vizet forrni, és már hozhatjuk is a hűtőből a zöldségeket. A legjobb, ha alkalmazkodunk a szezonhoz, így télen
például sárgarépát, brokkolit, téli tököt vagy zöld leveles zöldségeket párolhatunk vízgőz fölött.
Nyáron isteni a párolt zöldségsaláta cukkiniből, csemegekukoricából, répából, borsóból, japán fehérrépából és babból.
A keményebb zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, hogy hamarabb megpárolódjanak, ám a hüvelyesekkel és a lágyabb zöldségekkel nem kell annyit foglalkozni.
Sőt, nemcsak vízgőz fölött lehet megpárolni őket! Víz helyett használhatunk zöldség- vagy húsleves alaplevet.

Fotó: Pexels
Ha mégis vizet használunk, sót mindenképp szórjunk bele, de bármilyen fűszernövényt használhatunk ízesítésre, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy a koriander.
Fontos továbbá, hogy először a kemény zöldségeket tegyük a tálba párolni, hiszen ezeknek több idő kell, mint a lágy vagy netán a leveles zöldségeknek, mint a brokkoli vagy a spenót. A pontos főzési idő a zöldségek méretétől függ, érdemes többször ellenőrizni egy késsel vagy villával.
Az így elkészült párolt zöldségeket még ízesíthetjük tahinivel, pirított magvakkal,
savanyú káposztával, más fűszerekkel vagy olívaolajjal, de reszelhetünk rá sajtot is. Tálalhatjuk rizzsel, buggyantot tojással, humusszal agy avokádóval, esetleg mindennel egyszerre. Így kerül az asztalra egy ízekben és tápanyagokban gazdag ebéd vagy vacsora.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Így kerüljön több növényi alapú fogás a menübe
Sokan ott rontják el az életmódváltást, amikor nagyon drasztikus változtatásokat akarnak egyik napról a másikra bevezetni. Kezdjük kis lépésekben, nem kell az egész heti menünek növényi alapúnak lennie. Elég, ha kezdetben csökkentjük az állati eredetű élelmiszerek mennyiségét,
vagy éppen a tejtermékeket helyettesítjük, például vaj helyett növényi alapú margarint használunk.Jó megoldás lehet, ha a hússal készült ételek egy részét zöldségre cseréljük, például kipróbálhatjuk a fasírtot reszelt répával vagy cukkinivel. Az így készült változatok íze hasonló lesz, mint az eredeti verziónak és egy kis lépéssel előrébb visz a növényi alapú étrend irányába.