Fájdalom kerti munka közben – Mit tehetünk ellene?

A tavaszi napsütés a szabadba csábít: sétálni, túrázni, kerékpárra pattanni, kiszellőztetni a fejünkből a sötét és hideg téli napokat. Eljött a kertészkedés ideje is, előkerül az ásó, a kapa, a gereblye, a permetezőgép, és velük együtt megannyi munka – írja a Szabad Föld.

Forrás: szabadfold.hu2021. 03. 20. 9:24
null
A kerti munka és a fájdalom nem feltétlenül kell, hogy kéz a kézben járjanak Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajlongunk, térdelünk, görnyedünk és cipekedünk, mindeközben szinte észrevétlenül kilométereket talpalunk. A tél során „berozsdásodott” izmaink, ízületeink nehezen veszik fel a kikeleti tempót, egy-egy munkás nap után a megerőltetéstől, az izomláztól erős fájdalom jelentkezhet, melytől szinte mozdulni sem bírunk.

A kertészkedés nem csupán fárasztó, de az ízületeket is megterheli, különösen azok esetében, akik már eredendően porckopással vagy ízületi problémákkal bajlódnak.

Erős fájdalom jelentkezhet deréktájon, a térdekben, a csípőben, de előfordulhat izomgörcs, izomhúzódás, ízületei merevség is a meg- és túlerőltetés következtében.

Akár egy rossz mozdulat vagy helytelen emelési technika is problémát okozhat.

A fájdalom az enyhétől a kínzóig terjedhet, és gyakran izommerevséggel, mozgásbeszűküléssel jár. Mint a legtöbb betegség esetében, ilyenkor is a legjobb megelőzni a bajt.

A növények gondozása és a fájdalom nem feltétlenül kell, hogy kéz a kézben járjanak
Fotó: unsplash

MIT TEHETÜNK?

– Mielőtt nekilátunk a kerti munkának, melegítsünk be: mozgassuk át végtagjainkat, nyújtsuk meg izmainkat.

– Amikor nehéz tárgyat emelünk, tartsuk minél közelebb a testünkhöz. Ne hajoljunk, inkább guggoljunk, s közben használjuk a láb- és hasizmainkat. A helyes emelési technika – széles terpesszel és a lábak közé helyezett súlyponttal – segít megelőzni a hátfájdalmakat.

– Ne hajoljunk előre nyújtott lábbal! Az ágyékcsigolyák tehermentesítése céljából tartsuk a hátunkat egyenesen. A gerincoszlop erős meghajlítása – például gyomláláskor vagy palántázásnál – az izomzat túlterhelését eredményezi.

– Állómunka közben ügyeljünk az ágyékcsigolyák tehermentesítésére. Jó szolgálatot tehet egy kis sámli, amelyen felváltva pihentetjük a lábainkat. Hosszas hajolgatás közben az egyik térdünk legyen mindig a talajon, és lehetőleg támaszkodjunk az egyik kezünkre.

– S ami a legfontosabb: osszuk be okosan a feladatokat, ne akarjunk mindent ripsz-ropsz elvégezni. Legyünk tekintettel az erőnlétünkre és korlátainkra.

Ha mégis megerőltetjük magunkat, az ízületi és izompanaszokra a patikákban recept nélkül is kaphatunk természetes hatóanyagú készítményeket, amelyeket érdemes kúraszerűen alkalmazni.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.