Futás az ősi módon

A CsupaSport munkatársa gyakran propagálja a természetes futással, mezítlábas kocogással kapcsolatos nézeteit. Ezúttal arra világít rá, miért érdemes néha (vagy akár gyakrabban) levenni a cipőt a sportoláskor – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 03. 31. 15:14
null
Jó érzés az egész napos cipőhordás után kiszabadítani a lábunkat és sétálni, futni – csak úgy, természetesen Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futás természetes mozgás, lényegében a legősibb sportunk, bár eleink nem a félmaratoni idejük megjavítása miatt futottak. Az ember képes hatalmas távokat futva megtenni, vannak atléták, akik képesek akár két napon keresztül is hosszabb megállás nélkül futni. Sosem látott mennyiségű ember kezdett kocogni, vágtak bele a félmaratoni, maratoni távokba az utóbbi években, ami többek közt a lábbelik fejlődésének is köszönhető. A mostani futócipők mindenféle speciális habanyaggal, támasztással segítik, hogy a kevésbé jó mozgású emberek is gond nélkül fussanak. A modern cipők sok problémát oldottak meg, viszont legalább ugyanennyit létre is hoztak.

A hétköznapi lábbelik is egyre puhábbak, komfortosabbak, ami jó dolog, de a kényelem mindig magával hozza az ellustulást is – ez esetben a lábunk, bokánk, boltozataink deformálódását, ami viszont már baj.

A modern cipők sok problémát oldottak meg, viszont legalább ugyanennyit létre is hoztak
Fotó: PEXELS

A lábfej nagyon összetett része az emberi testnek, huszonhat csont és több mint harminc izom található benne, rengeteg apró ízülettel. Mindez boltozatrendszert alkot, amely felelős a boka stabilitásáért, kihat a tartásunkra, járásunkra, nagyjából mindenre, aminek a teljes testes mozgásra, így a futásra különösen nagy hatása van. Sokszor a boka túlzott dőlése, a pronálás is ebből fakad, és ezt gyakran erősen támasztott cipővel akarják megoldani a tervezők és gyártók, ami a tünetet, azaz a dőlést csökkenti, de az izmok elgyengülését fokozza, hiszen nem bevonja a munkába őket, hanem levesz bizonyos terheket. Ha a probléma kiváltóját akarjuk megszüntetni, vissza kell állítani a természetes boltozati állapotot, vagyis meg kell erősíteni a talp és a lábszár izmait. Erre az egyik legjobb megoldás a mezítlábas vagy minimalista cipőben futás.

Néhány évtizede mindenki minimalista cipőben futott, mert nem voltak olyan cipők, mint manapság, és sokkal kevesebb volt a túlzottan bedőlő boka, nem volt jellemző az erősen sarokra érkezés.

Jó érzés az egész napos cipőhordás után kiszabadítani a lábunkat és sétálni, futni – csak úgy, természetesen
Fotó: PEXELS

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.