Árverésre bocsátanak egy monumentális Picasso-portrét

A kimagasló alkotás eladása a műkincspiac lábadozását jelezheti a zűrös tavalyi év után.

Forrás: MTI2021. 04. 08. 13:56
null
Elárvereznek egy Picasso-portrét, akár 55 millió dollárt is megadhatnak érte Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árverésre bocsátják májusban New Yorkban Pablo Picasso egy monumentális női portréját, amelynek leütési ára elérheti az 55 millió dollárt is – írja az Artnet.com művészeti portál, amely szerint a kimagasló alkotás eladása a műkincspiac lábadozását jelezheti a zűrös tavalyi év után.

A Femme assise pres d'une fenetre (Marie-Thérese), 30 October 1932 című, 1,5 méterszer 1,14 méteres mű a festő szeretőjét és múzsáját, Marie-Thérese Waltert ábrázolja. A festmény vonzerejét növeli, hogy Picasso normandiai kastélyában készült 1932-ben, a festő úgynevezett „csodás évében”, amikor a mester több mint 100 képet festett, közülük sokat Marie-Thérese-ről, csaknem mindig meztelenül vagy majdnem ruhátlanul, alvás vagy pihenés közben.

A kép egyike annak a Marie-Thérese-t ábrázoló portrésorozatnak, amelyet legutóbb egy 2017-18-as kiállításon mutattak be a londoni Tate Modernben és a párizsi Picasso Múzeumban.

Elárvereznek egy Picasso-portrét, akár 55 millió dollárt is megadhatnak érte
Fotó: Flickr

Az Artnet.com figyelemre méltónak találja, hogy egy ilyen nagy értékű műalkotás kerül piacra egy olyan időpontban, amikor a művészeti piac még csak kilábalóban van a tavalyi válságból. A múlt évben mintegy 25 százalékkal esett vissza a műalkotások kereskedelme, különösen az impresszionista és a modern művek szektorában, ahol 41 százalékkal zuhant a 10 millió dollárnál értékesebbre becsült alkotások adásvétele az Artnet számításai szerint.

A művészeti portál szerint a Christie's május 11-i aukcióján a Picasso-vászon leütési ára jó eséllyel meghaladja bármely más Picasso-műét, amely 2020 folyamán került piacra. Nemrég a Sotheby's is bejelentette egy 50 millió dollárra becsült Basquiat-mű árverését, e két esemény együtt a műkincspiacba vetett bizalom visszatérését jelezheti az Artnet szerint.

Árnyaltabb képet rajzol Hemingwayről egy új dokumentumfilm

Árnyaltabb, összetettebb képet rajzol Ernest Hemingwayről egy új dokumentumfilm, amelynek alkotói a bostoni John F. Kennedy elnöki könyvtár és múzeumban őrzött, kevéssé ismert archív anyagok segítségével gazdagították az amerikai író portréját.

A Hemingway című dokumentumfilmet ezen a héten három egymást követő estén mutatja be a PBS amerikai tévécsatorna. Ken Burns és Lynn Novick filmje egyebek mellett az író alkoholizmusát, kalandvágyát, a bikaviadal iránti szenvedélyét, természetszeretetét, nőgyűlöletét és öngyilkosságához vezető belső vívódásait is alaposabban vizsgálja. Mint Novick hangsúlyozta, az Amerika egyik legjelentősebb 20. századi regényírójának tekintett szerző portréja az ismert sztereotípiáknál jóval összetettebb.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.