Csak felelősségteljesen: élő nyúl ne legyen ajándék!

Itt a húsvét – a karácsony mellett a másik kiemelt időszak az évben, amikor a hozzáértők intelmei ellenére élő állatok válnak ajándékká. A húsvéti fészekbe jellemzően nyulak kerülnek, de egyéb kisállatokkal is előszeretettel lepi meg ilyenkor a család a gyerekeket. Állatvédők hangsúlyozzák – az élő állat ne legyen ajándék, nagyon fontos, hogy felelősségteljes, átgondolt döntés előzze meg a választást – írja a bama.hu.

Forrás: bama.hu - mediaworks2021. 04. 02. 12:14
null
Élő nyúl ajándékba adása kisgyerekeknek egyenlő az állatkínzással (A kép illusztráció) Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsvét apropóján sokan fontolgatják, hogy élő állattal lepik meg a gyerekeket. A nyúl ilyenkor a sláger, de macskák, kutyák, hörcsög, tengerimalac és különféle egyéb kisállatok is előszeretettel kerülnek a húsvéti fészekbe sok családnál.

– Aki állatot szeretne örökbe fogadni, vagy úgy dönt, hogy állattartásba kezd, ne az ünnep alkalmából tegye – hívja fel a figyelmet Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke. Az élő állat ne ajándék legyen, hanem felelősségteljes választás, átgondolt döntés – ezt nagyon fontos szem előtt tartani. Kutyák esetében például kiemelkedő jelentőségű a személyes választás az eb és gazdája kapcsolatában. – Aki állatot fogad magához, vagy vásárol, mindenképpen gondolja végig, hogy megfelelően el tudja-e látni hosszú távon, éveken keresztül, és hogy biztosítottak-e az állattartáshoz a megfelelő körülmények – hangsúlyozza az egyesület elnöke.

A gyerekek életkorát is fontos figyelembe venni – a kisebbek esetében a szülőkre hárul a feladat, hogy a húsvétra kapott nyúlról gondoskodjanak, sokan ezzel nem számolnak.

Az állat közelsége sok pozitívumot ad, de egy nyúl karmolhat, haraphat, ami meghatározó, életre szóló negatív élményt jelenthet a kicsik számára. A gyerekek azt is nehezen értik meg sokszor, hogy a nyúl nem azt szereti enni, amit ők, ebből is komoly gondok adódhatnak. A higiéniára is sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, ha állat költözik a lakásba – mindezeket alaposan végig kell gondolni, mielőtt nyúl, vagy bármilyen egyéb kis kedvenc kerül a házba.

Élő nyúl ajándékba adása kisgyerekeknek egyenlő az állatkínzással (A kép illusztráció)
Fotó: unsplash

Az agyonszeretgetés is halálos lehet

Az állatvédők tapasztalatai szerint minden évben jellemzően a húsvétot követő második héten kezdenek megjelenni a menhelyeken az ajándékba kapott, ám időközben megunt nyuszik, egyéb kisállatok. Egy nyúl akár 10–12 évig is elélhet, tehát hosszú távú elkötelezettséget jelent.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha kiengedik a megunt nyulat a szabadba, az humánus megoldás – pedig nem az. A nyulak nem tudják megvédeni magukat, prédává válnak.

Tévhit az is, hogy az erdőbe kitett nyúl elél a szabadban. Ezek az állatok alkalmatlanok erre, és biztos, hogy rövid időn belül elpusztulnak. Sok kisnyúl halálát pedig az okozza, hogy agyonszeretgették az ünnepek alatt, az állatot túl sok stressz érte, nem megfelelő élelmet adtak neki.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.