időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Ezekkel a módszerekkel hozhatja ki a maximumot a konyhájából

Forrás: origo.hu
2021.04.07. 18:02
Ezekkel a módszerekkel hozhatja ki a maximumot a konyhájából

Egy lakásban a konyha felújítása mindig kulcskérdés, hiszen itt található a háztartási gépek nagy része. De vajon hoygan hozhatjuk ki belőle a maximumot? A Gorenje összegyűjtötte, mire figyeljünk, ha konyhánk élvez főszerepet a nagy lakásfelújításban – írja az Origó.

Energiatakarékosabb konyha, boldogabb környezet

Minden háztartási gép esetében törekedjünk az energiatakarékosságra, válasszunk minél környezetkímélőbb eszközt. A „zöldbe„ fektetéssel nem csak a lelkiismeretünknek teszünk jót,

hanem még pénzt is spórolhatunk,

hiszen a modern technológiáknak hála hosszú távon jobban megéri környezettudatos gépeket vásárolni. Mielőtt döntünk, érdemes tájékozódni az idén márciustól megváltozott energiacímkék besorolásáról, így biztosan nem bánjuk meg a vásárlást.

Egy jó tűzhely aranyat ér

A konyha lelke a tűzhely, így ennek kiválasztására is szánjunk kellő időt. A trendek egyre inkább a beépíthető tűzhelyek felé mutatnak, melyek esetében külön kell megvásárolni a két elemet (a főzőlapot és a sütőt).

Ha ragaszkodunk a gázhoz a sütő esetében, akkor is érdemes elektromos megoldást választani, hiszen egyes modellek olyan plusz funkciókkal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a sütés-főzési folyamatokat.

Ilyen lehet például a pirolitikus öntisztítás, a gőzfunkció vagy a többszintű sütőtér. Az elektromos főzőlapoknál szintén számos extra tudja redukálni a konyhában töltött időt: előre beépített főzőprogramok, melegen tartó, illetve időzítő funkciók könnyíthetik meg a mindennapokat.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Spóroljunk a vízzel!

Az energiahasználat mellett figyeljünk a vízfogyasztásra is a konyhai gépek vásárlásánál. A kézi mosogatáshoz képest tízszer kevesebb vizet használunk, ha mosogatógéppel tisztítjuk az edényeket. Hiszen egy jól választott mosogatógép optimalizálja a víz- és energiafogyasztást. Emellett válasszunk víztakarékos csapot, amivel a kézi mosogatáskor, főzéskor felhasznált vizet csökkenteni tudjuk, és ruházzunk be egy vízszűrőre is, hogy búcsút mondhassunk a palackozott ásványvíznek!

Mosógép a konyhában

A lakás térhasználatának kialakítása során fontos szempont a mosógép helye, melyet a kisebb fürdőszobás lakásokban sokan a konyhába tesznek a jobb helykihasználás céljából. Ebben az esetben érdemes olyan gépet vásárolni, amelynek StableTech technológiája növeli annak stabilitását,

csökkenti a rázkódást és a zajszintet, ezáltal biztonságosabban beépíthetjük a konyhabútorba.

Ha pedig szabadon hagyjuk, akkor helyezzünk egy munkalapot a mosógép fölé, és máris plusz felületet nyertünk. Arra is érdemes figyelni, hogy a mosógép áthelyezésével a lakás egyes elektromos köreinek terhelése az eredetihez képest változhat, így érdemes szakembert hívni a bekötéshez és tervezéshez.

Hűtés és tárolás mesterfokon

A konyha egyik legfontosabb eleme a hűtőszekrény. Mérete, minősége és funkciói nagyban befolyásolják élelmiszerfogyasztásunkat is. Egy jó hűtőben tovább frissek maradnak a gyümölcsök-zöldségek, kevésbé romlanak meg az ételek, ezzel pedig csökkenthetjük a háztartás élelmiszerpazarlását. Szintén fontos szempont a hűtőválasztásnál, hogy mekkora fagyasztóval rendelkezik a gép, milyen a térelosztása és hogy beépíthető vagy pedig szabadonálló-e.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.