időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Nem véletlenül rendelünk a szendvics mellé gyakran sült krumplit

Forrás: origo.hu
2021.04.04. 16:31
Nem véletlenül rendelünk a szendvics mellé gyakran sült krumplit

Valamilyen oknál fogva hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy a hideg ételek nem telítenek el bennünket eléggé, szemben a meleg táplálékkal. A legújabb kutatások szerint mindez akarva-akaratlan túlevésre csábíthat bennünket, ami komoly veszélyforrást jelent az egészségünkre – írja az Origó.

Bár az emberi faj több tekintetben racionális, ám nem minden tekintetben. Az Appetite tudományos folyóiratban most publikált tanulmányban a kutatók a szenzoros és egyéb hatásokat vizsgálták az emberek étel- és italválasztására vonatkozóan. Következtetéseik több meglepő eredményt is tartogattak. Azt a furcsa gyakorlatot vizsgálták, miszerint ha y szendvicset vagy más, hideg ételt vásárolunk, akkor a rendelésünk mellé „gyakran becsúszik” még néhány plusztétel.

A tudósok megállapították, hogy azok, akik ilyen ételeket vásároltak, kétszer nagyobb eséllyel rendeltek „a la carte extrákat”, például sült krumplit és süteményeket, mintha a szendvics „puszta hidegsége nem tudná őket kielégíteni kísérő kiegészítések nélkül”.

A szakemberek szerint egy ilyen étkezés során az agyunk úgy érzi, hogy „ez csak egy hideg szendvics”, ami nem lehet elég, és ami önmagában nem adhat megfelelő jóllakottság érzést.

A kutatásunkban bemutattuk, hogy az ételek és italok felszolgálási hőmérséklete is befolyásolja a fogyasztók kiegészítő vásárlásait

– írta Sara Baskentli, Lauren Block, Maureen Morrin a tudományos publikációban, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Utóbbi abban jelentkezett, hogy az éhes vásárlók egyetlen étkezés során további ételeket és italokat rendeltek, mintegy kiegészítésként.

Nem véletlenül rendelünk a szendvics mellé gyakran sült krumplit
Fotó: Pixabay

Magyarázatként megjegyezték, hogy a meleg ételeket általában tudat alatt a családi ünnepekkel azonosítjuk, ami arra emlékeztet minket, hogy valaki törődik velünk, mert azért süt-főz, hogy mi táplálkozni tudjunk. A meleg ételt tehát akaratlanul is a gondoskodással tesszük egyenlővé, míg a hideg étel pont ennek az ellenkezőjét képviseli.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció

Tíznapos méregtelenítő kúra: fogyaszt és energiát ad

Ha intenzív, de hatékony méregtelenítést szeretne, ideális választás a 10 napos méregtelenítőkúra.

De mire figyeljünk, hogy a 10 napos méregtelenítőkúra sikeres legyen? Most megtudhatja! A legjobb, ha hétvégén kezdjük el.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.