Hurrá, itt a tavasz, jönnek a salátafélék! Nem mintha manapság nem lehetne egész évben csomagolva kapni a legkülönfélébb salátamixeket, de az tény, hogy ilyenkor a legfrissebbek, a legvitamindúsabbak, és nem mellékesen, ilyenkor esnek a legjobbak.
Mivel a salátaféléket alapvetően nyersen fogyasztjuk, a hőre érzékeny, vízben oldódó vitaminjaik, mint a B- vagy a C-vitamin, tökéletesen ki tudják fejteni hatásukat, rostanyaguk elősegíti megfelelő az emésztést, és lúgosító hatásuk révén segítik a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását. Próbáljon ki minél többfélét, minél több módon!
Rukkola
A rámenős vitaminbomba
A kesernyés, szinte csípős ízű zöldsaláta az olasz konyhából érkezett hozzánk, és egyre népszerűbb, így könnyen beszerezhető már nálunk is. Termesztése is pofonegyszerű: kedveli a szárazságot, a magok elvetése után nő, mint a bolondgomba, 3-4 hét múlva pedig már szüretelhető is. Hamar használja fel, egy-két nap alatt a hűtőben is megfonnyad, és elveszti értékes tápanyag-tartalmát. Nagy mennyiségű vas, kisebb mennyiségű kalcium, kálium és foszfor található benne, és tele van C-, B-, A- és K-vitaminnal. Mivel ez utóbbi kettő zsírban oldódik, az ízfokozáson túl emiatt is érdemes a rukkolát valamilyen olajjal meglocsolnia. A dióolaj pár csepp citromlével például nagyon jól harmonizál vele. 100 gramm 24 kalóriát tartalmaz.
Radicchio
A vörös hódító
Keserűségben versenyez a rukkolával, de színe és márványhoz hasonló mintázata látványosabbá teszi: tény és való, hogy mutatósabbá tesz bármilyen zöldsalátatálat. Nagy leveleit ezen kívül használhatja mártogatós krémekhez salátaágyként vagy grillezheted félbevágva, esetleg kisebb darabokra tépkedve, így még chips helyett is rágcsálhatja. Ha félben grillezi, öntsön rá mézes balzsamecetkrémet, és szórja meg frissen őrölt borssal, úgy az igazi. Ha nem használja fel azonnal, szedje leveleire, tisztítsa meg és zacskóban tegye be a hűtőbe.

Fotó: MTI/Kallos Bea
Így egy, vagy akár két hétig is eláll. Gazdag A- és C-vitaminban, folsavban, és jelentős kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot tartalmaz. Energiatartalma 25 kalória 100 grammban.