Tavasszal esnek legjobban a friss, vitamindús salátafélék

Mióta a zöldsaláta-választék itthon is túlnőtt a fejessalátán, sőt a jégsalátán is, a diétázók igazi kánaánban lubickolhatnak. A salátafélék kalóriatartalma miatt nem kell aggódnia, közben pedig ezerféle ízvilágot varázsolhat belőlük attól függően, hogy mivel kombinálja őket és milyen öntetet használ. Lehetnek köretek, előételek és főételek, sőt főtt ételeket is feldobhat velük – írja a Diéta és Fitnesz magazin.

Forrás: dietaesfitnesz.hu - mediaworks2021. 04. 16. 16:08
Sokféle formában elkészíthetőek és fogyaszthatóak a finom és egészséges salátaféleségek (A képen Sik Dorottya friss tavaszi salátát epres vinegrettel kever a budapesti Repeta Lakásétteremben, 2012. május 29-én) Fotó: Kallos Bea Forrás: MTI/Kallos Bea
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hurrá, itt a tavasz, jönnek a salátafélék! Nem mintha manapság nem lehetne egész évben csomagolva kapni a legkülönfélébb salátamixeket, de az tény, hogy ilyenkor a legfrissebbek, a legvitamindúsabbak, és nem mellékesen, ilyenkor esnek a legjobbak.

Mivel a salátaféléket alapvetően nyersen fogyasztjuk, a hőre érzékeny, vízben oldódó vitaminjaik, mint a B- vagy a C-vitamin, tökéletesen ki tudják fejteni hatásukat, rostanyaguk elősegíti megfelelő az emésztést, és lúgosító hatásuk révén segítik a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását. Próbáljon ki minél többfélét, minél több módon!

Rukkola

A rámenős vitaminbomba

A kesernyés, szinte csípős ízű zöldsaláta az olasz konyhából érkezett hozzánk, és egyre népszerűbb, így könnyen beszerezhető már nálunk is. Termesztése is pofonegyszerű: kedveli a szárazságot, a magok elvetése után nő, mint a bolondgomba, 3-4 hét múlva pedig már szüretelhető is. Hamar használja fel, egy-két nap alatt a hűtőben is megfonnyad, és elveszti értékes tápanyag-tartalmát. Nagy mennyiségű vas, kisebb mennyiségű kalcium, kálium és foszfor található benne, és tele van C-, B-, A- és K-vitaminnal. Mivel ez utóbbi kettő zsírban oldódik, az ízfokozáson túl emiatt is érdemes a rukkolát valamilyen olajjal meglocsolnia. A dióolaj pár csepp citromlével például nagyon jól harmonizál vele. 100 gramm 24 kalóriát tartalmaz.

Radicchio

A vörös hódító

Keserűségben versenyez a rukkolával, de színe és márványhoz hasonló mintázata látványosabbá teszi: tény és való, hogy mutatósabbá tesz bármilyen zöldsalátatálat. Nagy leveleit ezen kívül használhatja mártogatós krémekhez salátaágyként vagy grillezheted félbevágva, esetleg kisebb darabokra tépkedve, így még chips helyett is rágcsálhatja. Ha félben grillezi, öntsön rá mézes balzsamecetkrémet, és szórja meg frissen őrölt borssal, úgy az igazi. Ha nem használja fel azonnal, szedje leveleire, tisztítsa meg és zacskóban tegye be a hűtőbe.

Sokféle formában elkészíthetőek és fogyaszthatóak a finom és egészséges salátaféleségek (A képen Sik Dorottya friss tavaszi salátát epres vinegrettel kever a budapesti Repeta Lakásétteremben, 2012. május 29-én)
Fotó: MTI/Kallos Bea

Így egy, vagy akár két hétig is eláll. Gazdag A- és C-vitaminban, folsavban, és jelentős kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot tartalmaz. Energiatartalma 25 kalória 100 grammban.

Endívia

Az ellenállhatatlan rügy

A kissé keserű ízek legzsengébb képviselője ez a fehér salátaféle, amit éppúgy párolhat, mint süthet, készíthet belőle krémlevest és főzeléket, de íze és jótékony hatásai akkor érvényesülnek igazán, ha klasszikus salátába használja. Legjobb, ha radicchióval vagy rukkolával kevered, jól harmonizál vele az alma, a cékla és a narancs íze is. Miután beszerezte, bugyolálja nedves papírtörlőbe, tegye zacskóba, így a hűtőben másfél hétig is eltartható. Rengeteg A-, B-, C- és E-vitamin van benne, tartalmaz folsavat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, és nagyon magas a rosttartalma. Kalóriatartalma még a saláták között is alacsony: 100 grammonként csupán 15.

Madársaláta

A vad apróság

Fagyálló, könnyen szaporítható, rendkívül gyorsan fejlődik, és évente többször is terem, így aztán vadon is megtalálható, de a konyhakert egyik leghálásabb növénye is lehet. A kis, gyomhoz hasonló levélkötegeket azonnal, frissen fogyassza, de csipkedje le a gyökereket és nagyon alaposan, csokronként mossa meg előtte, különben homokszemek ropognak a fogai között, és gyorsan elszáll a varázsa. Édeskés zamata, enyhén diós aromája miatt remekül ellensúlyozza a kesernyés salátákat, fehérborecettel és tökmagolajjal vagy málnaecettel és dióolajjal, valamint olajos magvakkal mennyei. Sok A-, B- és a fejessalátánál kétszer több C-vitamint tartalmaz, vastartalmát tekintve ezüstérmes a növények között, folsav pedig annyi van benne, hogy normál étrend mellett már 20 gramm fedezi a napi szükségletet. 100 gramm energiatartalma 17 kalória.

Lollo

A fodros szoknyás lányka

A zöld (lollo verde) és lila (lollo rosso) változatban kapható, erősen szabdalt salátaleveleket főleg díszítőelemnek használják a gasztronómiában, de ízük sem utolsó, ráadásul soha nem keserű. Nagyon fontos, hogy friss, ropogós példányokat válasszon, mert ha fonnyadt, örökre elveszi a kedvét tőle. Alaposan, levelekre szedve mossa meg, és szárítsa meg fogyasztás előtt! Kalcium-, magnézium-, vas- és béta-karotin-tartalma révén erősíti az immunrendszert, de többféle B-, K- és C-vitamin, valamint nátrium és foszfor is van benne. Magas káliumtartalma pedig enyhíti a stressz tüneteit. Energiatartalma 17 kcal, 71 kJ/100 gramm.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.