Napjainkban egyre több a diagnosztizált laktózérzékeny. A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.

Napjainkban egyre több a diagnosztizált laktózérzékeny. A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.
A laktózérzékenység egyfajta emésztési zavar: a beteg szervezete nem tudja megemészteni, lebontani a tejcukrot, mert az ehhez szükséges enzimből, a laktázból nem termelődik elegendő a szervezetben. A tejcukor így emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe, ott bomlik le zsírsavakká és hidrogéngázzá. Ez kellemetlen panaszokhoz, így például a puffadáshoz, a hasmenéshez, a görcsökhöz vezethet. A betegséget fájdalommentes vizsgálattal – hidrogénkilégzési teszttel – állapítják meg.
DIÉTA ÉS ENZIMPÓTLÁS
A betegség diagnosztizálása után a laktóztartalmú ételek fogyasztását kerülni kell, vagy gondoskodni kell a laktáz enzim pótlásáról. Ezek a készítmények recept nélkül kaphatók.
Napjainkban egyre több a diagnosztizált laktózérzékeny. Sokan még most is úgy gondolják, hogy ilyenkor egyik napról a másikra teljesen ki kell iktatniuk az étrendjükből a tejtermékeket. A megfelelő kalcium- és D-vitamin- ellátottság miatt azonban tejtermékek fogyasztására szükség van!
A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges. A legtöbb tejcukor a tejben van, a túróban, joghurtban, tejfölben, kefirben kevesebb. A friss sajtokban, például a gomolyában és a krémsajtokban még kevesebb laktóz van, az érleltekben (camambert, ementáli) pedig egészen minimális, 100 g-ban mindössze 0,1 g.
A laktózérzékenyeknek nem kell lemondaniuk a kedvelt tejtermékekről, hiszen gyakorlatilag minden kapható laktózmentes változatban is. Ezek sem ízben, sem állagban nem különböznek „normál” társaiktól, és főzés során is ugyanúgy használható valamennyi.
Tejcukrot tartalmazhat a tejpor, a savó és a savópor is, ezért a tejtermékeken kívül számos egyéb élelmiszerben is lehet laktóz. Nagy mennyiségben fordulhat elő levesporokban, salátaöntetekben és péksüteményekben, például a vajas kifliben, kalácsban, túrós táskában. Felvágottakban adalékanyagként alkalmazzák, gyógyszerekhez pedig bevonó- és vivőanyagként adják. Nem tartalmaznak tejcukrot a gyorsfagyasztott és friss gyümölcsök, zöldségek, a natúr húsok, olajok, zsírok, gyümölcslevek. Ezért érdemes mindig átnézni az összetevők listáját!
Az eredeti cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.
Földrengés volt Magyarországon
Magyar Péter a zsarolással tett beismerő vallomást
Instagramján tudatta a lesújtó hírt: Halva született meg a 34 éves műsorvezető babája
Élete legrosszabb döntésén van túl Von der Leyen: Orbán pillanatok alatt lecsapta a magas labdát
Kulcsár Edina elmondta véleményét az új Miss World Hungary-ről: „Van nekem elég gyerekem otthon, nem kellene még egy”
„Megkérdőjelezhetetlen” érvet dobtak be a németek: csak idő kérdése Putyin Magyarország elleni támadása
Itt vannak a Voks2025 részletes adatai + videó
Csütörtöki sportműsor: Juve–Man. City a klub-vb-n; magyar–görög a Margitszigeten
Csintalan beütötte az utolsó szöget Magyar Péterék koporsójába
Szoboszlai már csak ezért sem kerül kispadra Liverpoolban
Emberkereskedelem gyanúja miatt törölt tiszás csoportokat a Facebook + videó
Szabad szemmel is láthatjuk a Nemzetközi Űrállomást és Kapu Tiborék űrhajóját
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.