időjárás -1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Laktózmentes élet: hogyan kezdjünk hozzá?

Forrás: Diéta és Fitnesz
2021.05.04. 09:15
Laktózmentes élet: hogyan kezdjünk hozzá?

A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges. Segítünk.

Napjainkban egyre több a diagnosztizált laktózérzékeny. A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.

Fotó: Pexels

MI A LAKTÓZINTOLERANCIA?

A laktózérzékenység egyfajta emésztési zavar: a beteg szervezete nem tudja megemészteni, lebontani a tejcukrot, mert az ehhez szükséges enzimből, a laktázból nem termelődik elegendő a szervezetben. A tejcukor így emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe, ott bomlik le zsírsavakká és hidrogéngázzá. Ez kellemetlen panaszokhoz, így például a puffadáshoz, a hasmenéshez, a görcsökhöz vezethet. A betegséget fájdalommentes vizsgálattal – hidrogénkilégzési teszttel – állapítják meg.

DIÉTA ÉS ENZIMPÓTLÁS

A betegség diagnosztizálása után a laktóztartalmú ételek fogyasztását kerülni kell, vagy gondoskodni kell a laktáz enzim pótlásáról. Ezek a készítmények recept nélkül kaphatók.

LAKTÓZMENTES ÉLET

Napjainkban egyre több a diagnosztizált laktózérzékeny. Sokan még most is úgy gondolják, hogy ilyenkor egyik napról a másikra teljesen ki kell iktatniuk az étrendjükből a tejtermékeket. A megfelelő kalcium- és D-vitamin- ellátottság miatt azonban tejtermékek fogyasztására szükség van!

A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges. A legtöbb tejcukor a tejben van, a túróban, joghurtban, tejfölben, kefirben kevesebb. A friss sajtokban, például a gomolyában és a krémsajtokban még kevesebb laktóz van, az érleltekben (camambert, ementáli) pedig egészen minimális, 100 g-ban mindössze 0,1 g.

A laktózérzékenyeknek nem kell lemondaniuk a kedvelt tejtermékekről, hiszen gyakorlatilag minden kapható laktózmentes változatban is. Ezek sem ízben, sem állagban nem különböznek „normál” társaiktól, és főzés során is ugyanúgy használható valamennyi.

LAKTÓZ: NEM CSAK A TEJBEN!

Tejcukrot tartalmazhat a tejpor, a savó és a savópor is, ezért a tejtermékeken kívül számos egyéb élelmiszerben is lehet laktóz. Nagy mennyiségben fordulhat elő levesporokban, salátaöntetekben és péksüteményekben, például a vajas kifliben, kalácsban, túrós táskában. Felvágottakban adalékanyagként alkalmazzák, gyógyszerekhez pedig bevonó- és vivőanyagként adják. Nem tartalmaznak tejcukrot a gyorsfagyasztott és friss gyümölcsök, zöldségek, a natúr húsok, olajok, zsírok, gyümölcslevek. Ezért érdemes mindig átnézni az összetevők listáját!

Az eredeti cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.