Lássuk, mik a zabpehely jótékony hatásai.
Magas a rosttartalma
A zabpehely élelmi rostjai jó hatással vannak az emésztésre. A vízben oldható rostok lassítják a felszívódást, ezáltal nem ugrik meg hirtelen a vércukorszint. Ráadásul a zabban megtalálható béta-glükán csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Ásványi anyagokban gazdag
Egy csésze főtt zabpehelyben 6 gramm fehérje, 4 gramm rost és csak 150 kalória van, de így is felturbózza a szervezetedet. Cinket, mangánt, szelént és nagyon sok vasat tartalmaz.
Gluténmentes
Maga a zab nem tartalmaz glutént, így elvileg a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Azonban nem árt elolvasni a csomagolást, mert elképzelhető, hogy a betakarítás vagy feldolgozás során keresztszennyeződés lép fel.
Stabilan tarja a súlyt
A zabkásának közepes a glikémiás indexe, ezért nagyon laktató. Nem kell attól tartani, hogy a reggelire elfogyasztott zabkása után egy-két órán belül falási rohamok törnek ránk.
Zabkásareceptek

Fotó: PEXELS
Alaprecept (1 személyre)
3-4 evőkanál zabpelyhet felöntünk annyi vízzel, hogy ellepje, és 5 percig főzzük, majd lefedve 10 percig állni hagyjuk. Mézzel vagy bármilyen édesítőszerrel, cukorpótlóval ízesíthető. Az alaprecept kiegészíthető bármilyen gyümölccsel, magvakkal, mogyoróvajjal vagy étcsokoládéval is.
Egyéjszakás barackos-diós zabkása
Ehhez a recepthez nem kell megfőzni a zabpelyhet. Az alapanyagokon kívül szükség lesz egy kisebb befőttes üvegre, vagy csatos üvegre.
1/3 befőttes üveg zabpehely
1 evőkanál chiamag
1 dl mandulatej
10 dkg görög joghurt
2 db sárgabarack
1 marék dió
A hozzávalókat rétegezzük az üvegben, éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap reggelire a zabpehely és a chiamag is átpuhul és fogyasztható.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.