Zabkása: minden a csodareggeliről

A zabpelyhet elsőként írjuk fel a bevásárlólistára, ha egészséges életmódra váltunk. Akár rántott húshoz vagy rántott zöldséghez is használhatjuk zsemlemorzsa helyett, a leggyakrabban azonban zabkását készítünk belőle – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 14. 19:20
null
A zabpehely élelmi rostjai jó hatással vannak az emésztésre Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lássuk, mik a zabpehely jótékony hatásai.

Magas a rosttartalma

A zabpehely élelmi rostjai jó hatással vannak az emésztésre. A vízben oldható rostok lassítják a felszívódást, ezáltal nem ugrik meg hirtelen a vércukorszint. Ráadásul a zabban megtalálható béta-glükán csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Ásványi anyagokban gazdag

Egy csésze főtt zabpehelyben 6 gramm fehérje, 4 gramm rost és csak 150 kalória van, de így is felturbózza a szervezetedet. Cinket, mangánt, szelént és nagyon sok vasat tartalmaz.

Gluténmentes

Maga a zab nem tartalmaz glutént, így elvileg a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Azonban nem árt elolvasni a csomagolást, mert elképzelhető, hogy a betakarítás vagy feldolgozás során keresztszennyeződés lép fel.

Stabilan tarja a súlyt

A zabkásának közepes a glikémiás indexe, ezért nagyon laktató. Nem kell attól tartani, hogy a reggelire elfogyasztott zabkása után egy-két órán belül falási rohamok törnek ránk.

Zabkásareceptek

A zabpehely élelmi rostjai jó hatással vannak az emésztésre
Fotó: PEXELS

Alaprecept (1 személyre)

3-4 evőkanál zabpelyhet felöntünk annyi vízzel, hogy ellepje, és 5 percig főzzük, majd lefedve 10 percig állni hagyjuk. Mézzel vagy bármilyen édesítőszerrel, cukorpótlóval ízesíthető. Az alaprecept kiegészíthető bármilyen gyümölccsel, magvakkal, mogyoróvajjal vagy étcsokoládéval is.

Egyéjszakás barackos-diós zabkása

Ehhez a recepthez nem kell megfőzni a zabpelyhet. Az alapanyagokon kívül szükség lesz egy kisebb befőttes üvegre, vagy csatos üvegre.

1/3 befőttes üveg zabpehely

1 evőkanál chiamag

1 dl mandulatej

10 dkg görög joghurt

2 db sárgabarack

1 marék dió

A hozzávalókat rétegezzük az üvegben, éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap reggelire a zabpehely és a chiamag is átpuhul és fogyasztható.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.