A Balaton-felvidék természeti kincsei a legnépszerűbbek

A legtöbb vendéget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzotta tavaly, a bemutatóhelyeket közel 318 ezer regisztrált látogató kereste fel 2020-ban – írja a likebalaton.hu.

Forrás: likebalaton.hu2021. 06. 05. 11:55
null
Nagy Kócsag Forrás: Somogyi László/Ökoturisztikai Látogatóközpont
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen fedezik fel a Balaton-felvidék egyedülálló természeti kincseit. Évről évre növelik népszerűségüket a hazai nemzeti parkok. A legtöbb vendéget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzotta tavaly, az igazgatóság által üzemeltetett bemutatóhelyeket mintegy 318 ezer regisztrált látogató kereste fel 2020-ban.

Látogatóközpontok, barlangok, természetiskola és tanösvények a Balaton-felvidéken

Az elmúlt tíz év alatt negyven százalékkal növelte látogatói számát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A tavalyi évben minden harmadik, nemzeti parkba látogató vendég ezt a térséget választotta úticélul. A növekvő érdeklődés nagyban köszönhető annak, hogy az igazgatóság folyamatosan fejleszti ökoturisztikai létesítmény-hálózatát és változatos programokat kínál a szabadidő aktív eltöltésére. Emellett szálláshelyeiknek köszönhetően akár több napos kikapcsolódást is tervezhetnek az ide érkezők. A látogatók jelenleg 44 bemutatóhely közül választhatnak: 5 látogatóközpont és 7 kisebb látogatópont, 4 látogatható barlang, 1 tájház, 2 természetiskola, valamint 25 tanösvény mutatja be élményszerűen a Balaton világát, a térség természeti-, táji- és kulturális értékeit.

Nagy Kócsag
Fotó: Somogyi László/Ökoturisztikai Látogatóközpont

Tovább bővül a Balaton-felvidék kínálata a nemzeti parkban

Az északi parton a Lóczy-barlang Látogatóközpont, míg a déli parton a Berek Világa Látogatóközpont várja majd a vendégeket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a környezeti nevelés is nagy hangsúlyt kap. Programjaikon évente több mint 50 ezer diák vesz részt.

Számukra olyan különleges élményeket kínálnak, mint levendulás szappan készítése Tihanyban, vagy például kénsavas kőzetvizsgálás a geopark túrán

A kicsiket csillagásztábor várja a Pannon Csillagdában, de kipróbálhatják a könyvkötést és a kosárfonást a Kis Mesterségek Házában. Csopakon a Pele apó sétaút tábláin számos természetről szóló információ olvasható, és a park patakjában Bisel vizsgálatokat is végeznek az iskolásokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.