Borozás és csavargás Csopakon – kétnapos ajánló

A csopaki olaszrizling nem hiába lehet kedvenc borunk, zamatos ízét nem csupán a napfényes szőlőhegy talaja adhatja, a borászok talán belecsempészték a hegyi ösvények varázslatosan békés hangulatát is. A település utcáin való barangolás közben pedig apró csodákra is bukkanhatunk, így egy élményben gazdag hétvégét tölthetünk el itt – írja a likebalaton.hu.

Forrás: likebalaton.hu2021. 06. 04. 13:50
null
Szőlőtőkék mögött elterülő Balaton Forrás: Szücs Ildikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csopakon választhatunk egy remek kirándulós bortúrát, amin végigjárhatjuk a csopaki dombokat és bekukkanthatunk a különböző borászatokba egy kóstolóra, majd másnap a település nevezetességeit látogathatjuk meg, ami a gyerekeknek is élményben gazdag programot kínál.

Kirándulós bortúra – 4 km + 3,2 km

Ha autóval érkezünk, a Csonkatorony környékét érdemes megcélozni, itt parkolót is találunk, de ha busszal érkeznénk, a busz egyik megállója is itt van. Innen indulhatunk el felfelé a Kishegyi utcán. Az útnak az eleje kaptató, kényelmesebbek akár autóval is bejárhatják a Csákány-hegy lábának egy részét. Nagyjából 500 méter séta után az út jobb oldalán szemügyre vehetjük a Ranolder kastélyt, továbbhaladva és követve a Kishegyi utcát egy jobb kanyarral belebotlunk a Jásdi borteraszba. Csodás panorámát élvezve kóstolhatunk a pincészet boraiból, és ha szerencsénk van, itt még pincelátogatásra is van lehetőségünk.

Szőlőtőkék mögött elterülő Balaton
Fotó: Szücs Ildikó

Ezután felfrissülve érdemes visszamenni a Kishegyi útra és folytatni a túrát az enyhe emelkedőn. Ha újabb borokra vágynánk, akkor kissé kacskaringós utakon eljuthatunk akár a Homola pincészethez is, bár földrajzilag ez már Paloznakhoz tartozik. Ám mi inkább egy kellemes hegymászást javasolnánk, aminek célállomása a Csákány-hegyi kilátó. Ha autóval jöttünk eddig, akkor meglátjuk a kilátóhoz vezető ösvény elején a táblát, ahonnan gyalog tehetjük meg felfelé az utat. A tábla szerint ez 800 méter, de inkább többre számítsunk, és kövessük a kék nyilakat, és ha egy nagyobb elágazáshoz érkezünk, mindenképpen balra forduljunk a kilátó felé.

Ha megérkeztünk, ott akár piknikezhetünk is, miközben fantasztikus kilátás nyílik a Balatonra és a Veszprém felé elterülő dimbes-dombos fennsíkra.

Kis pihenő után érdemes a másik úton visszamenni a faluba, jó hír, hogy itt már lefelé bandukolunk. A temetőnél fogunk kilyukadni, és onnan pár lépésre a Csonkatoronynál lévő kiindulási pontunkhoz.

Ha még van bennünk szufla, akkor átkelve a 73-as úton menjünk át a település másik felére további boros sétára. Először a Kisfaludy utcán induljunk el, majd rátérünk a Homokbánya utcára, és szintén csodás panoráma mellett megközelíthetjük a Szent Donát Borkúriát, ahol nagyon jól fog esni egy kis frissítő. Innen a Petrányi Pincét is felkereshetjük új ízekért, vagy akár a vacsoránkat is elfogyaszthatjuk a domboldalról gyönyörködve a lassú naplementében.

A teljes programterv ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.