Most nyílik a bodza, tegye el télire cukor nélkül!

Imádja a bodza szörpöt, de rémisztő, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készíthető el a diétás változat.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 06. 07. 9:20
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bodza virágjából készült bodzaszörp kétségtelenül az egyik legfinomabb ital, éppen ezért egyre többen próbálják meg saját kezűleg elkészíteni ezt a mennyei frissítőt. Kétségtelenül a természet egyik csodás ajándéka, szinte mindenhol nő és most, amikor virágzik, könnyen begyűjthető belőle egy adaggal. Nem csak szörpnek, de teának is kiváló a bodza. Ebben az esetben nincs más dolgunk, mint alaposan kiszárítani a leszedett virágokat. Az íze csodás, ráadásul köhögéscsillapító és immunerősítő hatóanyaggal rendelkezik – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.

Fotó: Pixabay

Hozzávalók

  • 40-50 bodzavirág tányér
  • 3 literes befőttes üveg
  • 1+2 citrom felkarikázva
  • édesítőszer: nyírfacukor (kb. 30-50 dkg) vagy más diétás édesítő
  • 1 tk. citromsav
  • Elkészítés

  • A bodzavirágot megmosás nélkül tedd a befőttesüvegbe
  • Az édesítőt és a citromsavat oldd fel 3 liter vízben. Az egyik citrom levét facsard bele.
  • Önts a bodza virágjaira annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot karikázd fel és tedd szintén az üvegbe.
  • Egy éjszakán át áztasd a virágot, másnap szűrd üvegekbe és dunsztold ki! Így hónapokig friss marad tartósítószer nélkül!
  • A szörp nem lesz olyan sűrű, mintha kristálycukorral készült volna, de az íze sokkal tisztább és finomabb! Arról nem beszélve, hogy ezerszer egészségesebb lesz így a bodzaszörp!

    Fotó: Pixabay

    Dunsztolás

    Állítsuk a lezáratlan szörpös üvegeket vízzel teli lábosba és forraljuk addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a szörp. Forrón zárjuk le az üvegeket, törölközőbe bugyolálva egy napig hagyjuk dunsztolódni.

    Tipp: Fogyasztáskor, azaz amikor készítjük a limonádét, turbózhatunk még a szörpön. Ha nem találjuk elég édesnek vagy savanyúnak, mehet bele citromszelet és plusz édesítő.

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a különféle táplálkozási irányzatok terjedésével növekszik a gombafogyasztás is. A gomba nem más, mint egy igazi csendes sztár. Magas fehérje- és alacsony kalória-, szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.