Nemcsak ízesítésre vagy egészségmegőrzésre használható a citrom

Minden háztartásban található citrom. A legtöbben persze azt hiszik, hogy csak ízesítésre vagy egészségmegőrzésre használhatják, pedig ha valaki okosan kihasználja a gyümölcs rejtett erejét, igazi környezetbarát házi tündérré változhat.

Forrás: videkize.hu - mediaworks2021. 06. 29. 17:37
null
A kép illusztráció Forrás: flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbben azt gondolják, hogy a citrom csak ízesítésre vagy egészségmegőrzésre használható, pedig a gyümölcs rejtett erejének felhasználásával bárki igazi környezetbarát házi tündérré változhat.

SÚROLÓSZER

Az erősen oxidálódott, foltos sárgaréz tárgyaidat könnyedén újjávarázsolhatja, ha sóból és citromléből készített oldattal tiszítja meg. Öntsön egy keveset egy puha rongyra, óvatosan dörzsölje át a felületet, majd alaposan öblítse le és törölje szárazra.

ZSÍROLDÓ

Könnyedén eltüntetheti a lerakódott zsírfoltokat a mikrohullámú sütő belsejéből, ha egy tál vízbe néhány citromkarikát tesz, majd a legmagasabb fokozaton felforralja. Hagyja benn a tálat néhány percig! A gőz feloldja a legmakacsabbnak tűnő szennyeződéseket is, így utána elegendő egy szivaccsal áttörölni a sütő falát.

FEHÉRÍTŐ

A fehér ruhák közé tegyen néhány szelet citromot a mosógépbe. A citromból kiváló sav hatására hófehérré válnak az ingek és nadrágok.

FOLTELTÁVOLÍTÓ

Ráfröccsent a vörösbor vagy a gyümölcslé a pólójára vagy ingére? Nincs semmi gond, ha van kéznél citromlé. Facsarja ki egy fél citrom levét, és öntse rá közvetlenül a foltra!

A kép illusztráció
Fotó: flickr

Hagyja hatni néhány percig, amíg a gyümölcssav feloldja a színpigmenteket, majd folyó víz alatt öblítse ki a ruhát. Végül a szokott módon mossa ki.

FOGYASZTÓSZER

Lefekvés előtt igyon egy deci frissen facsart citromlevet. Ha nem bírná magában elfogyasztani, kevés vízzel felöntheti. A C-vitamin éjjel, alvás közben is égeti a zsírt, így akkor is fogyhat, ha álmában egy hatalmas lakomán vesz részt.

SZÚNYOGRIASZTÓ

Mivel a kis vérszívók nem bírják a citrusillatot, így a legegyszerűbben úgy védekezhet ellenük a szabadban, ha félbevág néhány citromot és szegfűszeget szurkál bele. Így nem csak a rovarokat tarthatja távol, de egy mutatós asztaldíszt is kaphat.

MEGOLDÁS ELSZÍNEZŐDÖTT BŐRRE

Zöldségpucolás után lilás vagy barna lett a keze? Ha a szappan nem viszi le egészen, akkor az elszíneződött ujjait dörzsölje át citrommal. Ugyanezzel a módszerrel a nikotinfoltok is eltávolíthatóak.

VÍZKŐOLDÓ

Főzze át a vízforralót vagy a kávéfőzőt egy liter víz és negyed liter citromlé keverékével. A citromsav könnyedén elbánik a lerakódott vízkővel, ráadásul a csapba öntött forró víz a lefolyónak és a környezetnek sem árt, nem úgy mint a különböző vegyszerek.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.