időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

A leggyakoribb nyári fertőző gyerekbetegségek

Forrás: gyogyzona.hu
2021.07.29. 10:41
A leggyakoribb nyári fertőző gyerekbetegségek

Nyár van. Tervezzük az üdülést, utazunk, a Balaton partján vagy a medence mellett élvezzük a csodálatos napsütést. Egészen addig, amíg beüt a láz. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb nyári fertőző gyerekbetegségek tüneteit, illetve kezelését – írja a gyogyzona.hu

Sajnos – talán sok szülő meglepetésére – számos vírus és más fertőzés gyakoribb nyáron. Az év bármely szakában meg lehet fázni (ebben a légkondi tud segíteni), bár bizonyos vírusok, például a rhinovírus, télen gyakoribbak.

Coxsackie-virusok

A Coxsackie-virusok azonban általában ebben az évszakban okoznak kéz-láb-száj fertőzést. Az ilyen betegségben szenvedő gyermekeknél láz és apró, fájdalmas sebek jelentkeznek a szájban, illetve kiütések jelenhetnek meg a kézen és a talpon. Csakúgy, mint más vírusok esetében, nincs más speciális kezelés, csak a tünetek enyhítése láz- és fájdalomcsillapítókkal, valamint rengeteg folyadék biztosítása a kiszáradás megelőzésére.

Enterovírusok és az echovírusok

Az enterovírusok és az echovírusok a tünetek széles skáláját okozhatják, a nagyon enyhétől a nagyon súlyosig. A gyermekeknél magas láz, torokfájás, hányás, hasmenés, fejfájás, kiütések és/vagy kötőhártya-gyulladás (szemvörösség) lehetnek. Ezek a vírusok súlyos betegségeket is tudnak okozni, ezért mindenképpen ajánlott szakember felkeresése.

Számos vírus és más fertőzés gyakoribb nyáron. Melyiket kaphatja el gyermekünk?
Fotó: unsplash

Adenovírus

Az adenovírus egy másik olyan vírus, ami többnyire nyáron jelentkezik, így a nyári fertőző gyerekbetegségek közé sorolható. Az ebben a fertőzésben szenvedő gyermekeknél magas láz, torokfájás, kötőhártya-gyulladás és felső légúti tünetek alakulhatnak ki (ismerősen hangzanak?). Első ránézésre talán csak úgy tűnik, mint egy torokgyulladás, ezért mindig érdemes felkeresni a háziorvost, ha ezek a tünetek jelentkeznek a gyerekeknél.

A teljes cikk ITT olvasható el.