Meglepő helyről érkezik az ország legjobb furmintja

Színe halvány aranysárga, elegáns illatában alma, körte, enyhén érett sárgabarack és fehér virágok jelennek meg.

Forrás: origo.hu2021. 07. 18. 18:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egri Kovács Nimród Winery 2017-es Nagy-Eged-hegyi Sky furmintja az ország Legjobb furmintja elismerést nyerte el a nemzetközi VinAgora versenyen, egyben Champion-nagydíjas és kategóriagyőztes lett.

Tudatos döntés volt a borászat sajtóközleménye szerint, hogy a furmintot a Grand Superior besorolású Nagy-Eged-hegy mészkőtalaján újratelepítsék a 2000-es évek végén, ehhez a furmint „pápájának” számító Szepsy Istvántól kapott oltványokat használták fel. A 2017-es évben a szokatlanul kemény januári fagy országszerte lecsökkentette a hozamot, de ez elsősorban a mélyebb fekvésű, fagyzugos területeken okozott kárt. Tekintve, hogy a Nagy-Eged-hegy az ország legmagasabban fekvő szőlőtermőterülete, a fagy csak kicsit „csippentett” le a mennyiségből, de

jelentősebb kárt nem okozott, a fürtök gazdag ízvilággal, magas szárazanyag-tartalommal kerültek kézi szüretelés és gondos válogatás után a ládákba.

Kovács Nimród elsőszülött unokájáról, Sky-ról nevezték el elsőként a 2016-os évjáratú furmintot, s ezt hagyományt folytatták a 2017-es évjáratnál is. A 2017-es Sky furmint alapanyagának

egyharmada tartályban, kétharmada hordóban erjedt, majd másod- és harmadtöltésű 225 literes kis barrique és 500 literes ászok hordóban érlelődött finomseprőn.

Színe halvány aranysárga, elegáns illatában alma, körte, enyhén érett sárgabarack és fehér virágok jelennek meg, amelyeket később a termőhelyre oly jellemző mészkő és kovakő, valamint a hordóhasználatból adódó édes süteményillat tesz teljessé, írja a borászat a közleményében.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Instagram

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.