időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Mozart egy eddig ismeretlen portréját találhatták meg

Forrás: MTI
2021.07.01. 17:34
Mozart egy eddig ismeretlen portréját találhatták meg

Az ifjú Mozart egy eddig ismeretlen portréját, a zenetörténet egyik lerégebbi rajongói ereklyéjét találhatták meg egy francia barokk cukorkásdobozon.

A 2018-as felfedezésről a Mozart's Portrait on a French Box of Sweets című, Bécsben csütörtökön bemutatott könyvében számol be az Alsó-Ausztriában élő belga zenetörténész, Stefaan Missinne.

Missinne, az Amerikai Mozart Társaság tagja egy rövid salzburgi látogatása alkalmával, egy Mozart szülőhelyétől mindössze 300 méterre fekvő régiségboltban figyelt fel a szerényen meghúzódó, papírmaséból és teknőspáncélból fabrikált, 10 centiméter átmérőjű kerek dobozra, fedelén egy fiú arcképével.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A zenetörténész megállapította, hogy az 1766-ban készült doboz Párizsból való, ahol a csodagyerek Mozart tízévesen adott koncertet. Missine szerint a Vernis Martin márkájú bonbontartó az ifjú zeneszerző egy francia női rajongójának megrendelésére készülhetett Mozart arcképével.

A szerző a könyvben egyfajta tudományos krimibe illő módon, Bécsbe és Párizsba tett látogatásokkal, számos szakértői interjúval, a doboz és a képmás tudományos vizsgálatával, más létező, bizonyosan a gyermek Mozartot ábrázoló arcképekkel való összehasonlítással igyekszik bizonyítani, hogy a cukorkásdobozon látható arckép valóban Wolfgang Amadeus Mozartot ábrázolja.

Hatvanéves lenne Diana: a szívek királynőjének keserves sors jutott

Hatvan éve, 1961. július elsején született Diana walesi hercegné. A mai napig tartó népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a közelmúltban is rengeteg könyv, film, sorozat készült az életéről, többek között A Korona című sorozat ötödik évadában engednek bepillantást Károly herceg és Diana hercegné életébe.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.