Mozart egy eddig ismeretlen portréját találhatták meg

Az 1766-ban készült doboz Párizsból való, ahol a csodagyerek Mozart tízévesen adott koncertet.

Forrás: MTI2021. 07. 01. 17:34
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ifjú Mozart egy eddig ismeretlen portréját, a zenetörténet egyik lerégebbi rajongói ereklyéjét találhatták meg egy francia barokk cukorkásdobozon.

A 2018-as felfedezésről a Mozart's Portrait on a French Box of Sweets című, Bécsben csütörtökön bemutatott könyvében számol be az Alsó-Ausztriában élő belga zenetörténész, Stefaan Missinne.

Missinne, az Amerikai Mozart Társaság tagja egy rövid salzburgi látogatása alkalmával, egy Mozart szülőhelyétől mindössze 300 méterre fekvő régiségboltban figyelt fel a szerényen meghúzódó, papírmaséból és teknőspáncélból fabrikált, 10 centiméter átmérőjű kerek dobozra, fedelén egy fiú arcképével.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A zenetörténész megállapította, hogy az 1766-ban készült doboz Párizsból való, ahol a csodagyerek Mozart tízévesen adott koncertet. Missine szerint a Vernis Martin márkájú bonbontartó az ifjú zeneszerző egy francia női rajongójának megrendelésére készülhetett Mozart arcképével.

A szerző a könyvben egyfajta tudományos krimibe illő módon, Bécsbe és Párizsba tett látogatásokkal, számos szakértői interjúval, a doboz és a képmás tudományos vizsgálatával, más létező, bizonyosan a gyermek Mozartot ábrázoló arcképekkel való összehasonlítással igyekszik bizonyítani, hogy a cukorkásdobozon látható arckép valóban Wolfgang Amadeus Mozartot ábrázolja.

Hatvanéves lenne Diana: a szívek királynőjének keserves sors jutott

Hatvan éve, 1961. július elsején született Diana walesi hercegné. A mai napig tartó népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a közelmúltban is rengeteg könyv, film, sorozat készült az életéről, többek között A Korona című sorozat ötödik évadában engednek bepillantást Károly herceg és Diana hercegné életébe.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.