A Covid–22 még veszélyesebb lehet, mint amit most tapasztalunk

Szakértők szerint a koronavírus új szuperváltozata, a Covid–22 még veszélyesebb lehet, mint a Covid–19 eddigi bármelyik variánsa. Ami még súlyosabb, hogy minden oltatlan személy potenciális szuperterjesztő lehet – írja a Gyógyzóna.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 29. 9:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ETH Zürich szövetségi technológiai intézet immunológusprofesszora szerint a már meglévő variánsok kombinációja a járvány új és veszélyesebb szakaszát eredményezheti.

A Covid–22 még súlyosabb lehet, mint amit most tapasztalunk. Ennek eredményeképpen a következő években több oltást kell előkészíteni, mivel a világ továbbra is küzdeni fog a járványfenyegetéssel, ami talán életünk végéig megmarad – nyilatkozta Sai Reddy a Mirror című brit lapnak.

Aki nincs beoltva, szuperterjesztővé válhat

A professzor hozzátette, hogy a delta vírusterhelése már olyan nagy, hogy bárki, aki nincs beoltva, és megfertőződött a variánssal, szuperterjesztő lehet. Reddy szerint pedig a gyermekeket is oltani kell, ugyanis elegendő bizonyíték van arra, hogy az oltás nem jelent semmiféle veszélyt a 12 év alattiaknak. Véleménye szerint ősszel ismét emelkedni fog a koronavírusos betegek száma, és néhány országban visszatérhetnek a kemény korlátozó intézkedések.

Nagyon valószínű, hogy egy új változat fog megjelenni, ami ellen már nem védenek a jelenlegi oltások. Ezért az elkövetkező években több oltásra is fel kell készülnünk, amelyeket folyamatosan az új változatokhoz igazítanak – mondta az orvos.

A természetes immunitás erősebb lehet a vakcinánál

Izraeli kutatók közben arra jutottak, hogy azok a személyek, akik korábban már felépültek a koronavírusból és ezáltal szereztek védettséget, kisebb eséllyel kapják el a delta variánst, mint akik mind a két oltást megkapták a Pfizer-vakcinából.

A Pfizer/BioNTech-vakcina mindkét adagjában részesült emberek közel hatszor magasabb valószínűséggel kapták el a delta fertőzést, mint azok, akik már átestek rajta, vagyis a természetes immunitás erősebb lehet az oltóanyagnál.  

Ezek jó hírek azok számára, akik már sikeresen megküzdöttek a Covid–19-cel, de az eredmények azt is mutatják, hogy az immunitás idővel gyengül, ezért szükség van a védőoltásra is.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.