A zöld környezet csökkentheti a rövidlátás kialakulásának kockázatát

Több zöld felületre van szükség a diákok éles látásának megőrzéséhez: a zöld környezet ugyanis csökkentheti a rövidlátás kialakulásának kockázatát - állapította meg egy kínai kutatás – olvasható az Origo cikkében.

2021. 08. 24. 17:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városi környezetből származó gyermekeknél 2,6-szor nagyobb az esélye a rövidlátás kialakulásának, mint a vidékről származó gyermekeknél, ahol több zöld terület veszi körül őket. Összefüggés lehet a zöldterület és a rövidlátás között - állapították meg az Ophthalmology című folyóiratban megjelent tanulmányukban kínai kutatók.

A dél-kínai Kanton tartományban található Szun Jat-szen Egyetem kutatói a kínai Gaofen-2 távérzékelő műhold segítségével 20 hazai és külföldi intézettel együttműködve nagyszabású korcsoportelemzést végeztek. 113 iskola több mint 142 ezer hat és kilenc év közötti diákját vizsgálták. 

Azokat a tanulókat kizárták a vizsgálatból, akik korábban merev kontaktlencsét viseltek, orvosi kezelésben részesültek, vagy olyan betegségben szenvedtek, amely befolyásolhatta látásukat vagy látásfejlődésüket.

A kutatásban az úgynevezett normalizált vegetációs index (NDVI) segítségével határozták meg, hogy a tanulók környezetében mennyi zöldterület volt. Az NDVI széles körben használt műholdas vegetációs index, mely azt jelzi, hogy egy felszín mennyire zöld, vagyis milyen a fotoszintetikus aktivitása.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.