Ezek a napallergia tünetei

A strandolás és napozás közben vagy után jelentkező kiütéseknek több oka is lehet. A bőrt irritálhatja a naptej, a klóros vagy sós víz is, de akár maga a napfény is előhozhatja a tüneteket. Dr. Brezán Edina bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát a napallergia tüneteiről kérdezte az Origo hírportál.

Forrás: ORIGO2021. 08. 12. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Allergia a naptól?

A fényvédelem kiemelt fontosságú a nyári időszakban. A bőrgyógyászok ajánlását követve mindig használjunk fényvédő krémet, ha a szabadban tartózkodunk, a strandolást pedig ne a 11 és 15 óra közötti időszakra időzítsük, mert a leégés veszélye ilyenkor a legnagyobb. Előfordulhat azonban, hogy az ajánlásokat betartva is kiütések, bőrtünetek jelentkeznek, ha napon tartózkodunk, akár még a ruhával fedett részeken is.

Ha a ruha alatti területen jelentkeznek kiütések, akkor valószínűleg napallergiával van dolgunk – magyarázza dr. Brezán Edina. Ilyen esetben ugyanis valódi allergiával állunk szemben, nem úgy, mint a fényérzékenység esetében, amikor a kiütések csak a napnak kitett bőrfelületen jelennek meg.

A napallergia tünetei

Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk akár néhány órával vagy nappal a napon tartózkodást követően, akkor érdemes napallergiára gyanakodni:

  • piros foltok
  • apró, tűszúrásnyi kiütések
  • a bőr felhólyagosodhat, viszkethet,
  • égő érzés, viszketés, akár fájdalom az érintett területen
  • a tünetek összetéveszthetők a leégéssel, a napallergia esetén azonban elmarad a hámlás.

Napallergia, vagy más?

Napallergiához hasonló tüneteket okozhat, ha a napvédő krém valamelyik összetevőjére vagyunk allergiások, vagy napos időben parfümöt használunk. Sok kozmetikum is tartalmaz fényérzékenyítő anyagot, de akár bizonyos gyógyszerek szedése vagy fűszernövények fogyasztása miatt is jelentkezhetnek a napfény hatására kellemetlen tünetek.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.