Érdekességek a világ legnépszerűbb italáról

Egy hűsítő jegestea nyáron, egy bögre forró tea télen – van ennél jobb? A teázásnak ősi kultúrája van, a világ különböző részein több mint ötezer éve ismerik a teázás élményét. Ez a nedű felülmúlja a kávét, és a víz után a második leggyakrabban fogyasztott italnak számít – írja a Gyógyzóna.hu.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 09. 07. 7:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 2012-es kutatás adatai alapján a fekete és a zöld teák 10-20 százalékkal csökkentik a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A WebMD orvosi lap nemcsak erre, hanem másik hat különleges tulajdonságára is felhívja a figyelmet, ami valóban egyedivé teszi a teát.

A leggyakrabban fogyasztott ital a világon

A víz után a tea a világ legnépszerűbb itala. Kínában, Törökországban és az Egyesült Királyságban él a legtöbb teaivó. Egy-egy napon az amerikaiak fele iszik teát, bár túlnyomórészben a jegesteát részesítik előnyben.

Szívbarát ital

A tea mind a négy típusának – fehér, zöld, oolong és fekete – számtalan egészségügyi előnye van. A legtöbb tanulmány mégis a fekete és a zöld teát tartja a leginkább szívbarát italnak. A tea természetes növényi vegyületeket tartalmaz, amelyekről ismert, hogy egészségesek a szív számára. A kutatások szerint tehát a teát fogyasztók körében alacsonyabb a szívbetegségek előfordulása.

Alapvetően kalóriamentes

A kávéhoz hasonlóan a sima tea csak pár kalóriát tartalmaz csészénként, és nem tartalmaz cukrot. Persze ami hozzáadott, az megváltoztathatja ezt, de az igazi teafogyasztók arra esküsznek, hogy a tea íze cukor nélkül az igazi.

Mindegyik ugyanabból a növényből származik

A fajták megjelenése és íze eltérő lehet, de a tea mindegyik fajtáját az örökzöld cserje, a Camellia sinensis adja. A különbség a feldolgozásában rejlik. Például a fekete tea olyan levelekből származik, amelyek hosszabb ideig vannak kitéve a levegőnek (oxidációnak), mint a zöld tea. A gyógyteák esetében viszont más az eljárás, azokat különböző növények fúziójából vegyítik össze.

Van, aki krémsajttal issza

A legújabb teafogyasztási divatot nem biztos, hogy mindenki követni fogja: itt a sajttea, melykrémsajt, habtejszín és tej keveréke, amibe még tengeri sót is tesznek. Több mint egyedi... Mi még nem mertük kipróbálni.

A teljes cikk további érdekességekkel ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.