Megérkezett az ősz – ne hagyja, hogy felszaladjanak a kilók!

Mutatunk néhány finomságot, melyek segítenek egészségesnek és karcsúnak is maradni.

Forrás: Diétaésfitnesz.hu2021. 09. 01. 10:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érezte már, hogy a hűvösebb hónapokban nehezebb megtartani a súlyát vagy fogyókúrába kezdeni? Ha igen, ismerje meg ezt a néhány finomságot, melyek segítenek egészségesnek és karcsúnak is maradni – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

AVOKÁDÓ

Ez a különleges növény telítetlen zsírsavakban gazdag és kitűnő antioxidáns-forrás, így ha beépítjük az étrendbe, könnyebben megőrizhető a fiatalság is. Segíthet a depresszió, levertség és fáradtság leküzdésében, jó hatással van az emésztésre is. Az avokádó akkor érett, ha nyomásra puha. De ha csak kemény, méregzöld színűt sikerül vásárolni, akkor sincs baj! Otthon, szobahőmérsékleten néhány nap alatt gyorsan beérik. Mindig nyersen fogyasszuk, mert főzve megkeseredik.

GESZTENYE

A gesztenyéről elsőre mindenkinek a cukros, hizlaló finomság, a gesztenyepüré jut az eszébe. Pedig a gesztenye ennél sokkal több: ízletes téli csemege, akár hús mellé köretként, főleg ha otthon magunk készítjük el. A gesztenye magas rost-, zsír- és kalóriatartalmú, ezért csak óvatosan majszoljunk belőle, de ne hagyjuk ki az étkezésből, mert egészséges. Ehető sütve magában, sütemények krémjeként, de vadhúsokhoz és káposztás ételekhez is passzol az íze. Ha egy pohár zsírszegény tejjel összeturmixolunk egy kevés cukrozatlan gesztenyemasszát vagy néhány szem sült gesztenyét, remek reggeli vagy tízórai ital készíthető belőle.

HÜVELYESEK

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy akkor maradunk egy diéta során egészségesek, ha mindig kiegyensúlyozottan étkezünk. Ezért egy héten egyszer együnk a hüvelyesek családjába tartozó növények közül is valamit. Ide tartozik a bab, zöldbab, zöldborsó, sárgaborsó, mungóbab, csicseriborsó, lencse és a szójabab is. Ezek a növények rengeteg B-vitamint tartalmaznak, segítik az emésztést és stabilizálják a vércukor- és a koleszterinszintet. Készíthető belőlük leves, főzelék, de összeturmixolva, fűszerezve még szendvicskrémnek is kitűnő.

KÁPOSZTA

A káposzta a diétázók egyik legkedveltebb zöldsége. Magas vitamin- és rosttartalmú, kalóriatartalma viszont csekély. Az emésztésre és a bélműködésre is jótékonyan hat. Szerencsére minden évszakban, így télen is hozzájuthatunk. Mint minden más zöldséget, ezt is a legjobb nyersen vagy savanyítva fogyasztani, mert így fejti ki leginkább gyógyhatását. Almával és kevés dióval például különleges salátát készíthetünk belőle.

ZELLER

Gyerekkorában ön is minden levesből kipiszkálta a zellert? Ha még mindig nem szerette meg, ilyenkor télen érdemes megbarátkozni vele. Remek vízhajtó, diétás csemege. A benne lévő hatóanyagok és nyomelemek elsősorban akkor erősítik az immunrendszert, ha nyersen fogyasztjuk. Reszelhető salátákba és felhasználható a zöldje is! Gyümölcscentrifugával a leve is kipréselhető, almával, répával és céklával finom téli méregtelenítő ital. Akár pürét is készíthetünk belőle, például húsok mellé.

FOKHAGYMA

Természetgyógyászok szerint, különösen télen, minden nap kellene enni egy kevés fokhagymát. Elűzi a betegségeket, immunerősítő, remekül méregtelenít, így a narancsbőr kialakulása is megelőzhető vele. Tisztítja az ereket, és még a vérnyomás is szabályozható vele. A legjobb, ha nyersen esszük, és salátákat ízesítünk vele. De ha más fogások ízesítésére használjuk, főzés közben mindig utoljára adjuk az ételhez a fokhagymát, amikor már elzártuk a gázt, mert így nem veszíti el a gyógyhatását.

(Borítókép: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.