Az Európai Unió összes tagállamára kiterjed a tudatos élelmiszer-választást elősegítő EFSA-kampány. A projekt alapvető célja, hogy a fogyasztókkal is megismertesse és megértesse, mennyire fontos az élelmiszer-biztonságban a tudományos tevékenység és hogy ez a munka hogyan segíthet nekünk a tudatos, egészséges és biztonságos vásárlásban.
Praktikus tanácsokat kapunk
A kampány emellett rengeteg praktikus tanácsot is ad a fogyasztók számára. Megtudhatjuk többek között, hogy mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között, hogy az első az élelmiszer biztonságos fogyasztását jelzi, míg a második az élelmiszer minőségére utal. Kiderül, hogy mi az ételeknél a biztonságos tárolási hőmérséklet, hogy milyen információkat találhat a vevő az élelmiszerek címkéjén, és hogy melyek is pontosan a termékekben lévő adalékanyagok. Így már csak egy jó szemüvegre lesz szükség, hogy a sokszor rendkívül apró betűvel nyomtatott információk között is magabiztosan el tudjon igazodni az amatőr szakács.
Az uniós program weboldalán elérhető a kampány teljes eszköztára magyar nyelven, mely számos információt tartalmaz, mindenkinek megkönnyítve ezzel az ismeretek megszerzését és az élelmiszerbiztonság-kampányhoz való csatlakozást.
Az új európai kampányt a hazai élelmiszer-biztonsági hatóság, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) is támogatja.
Az eredeti cikk ITT érhető el.
Borítókép: Pixabay