időjárás 7°C Lukács 2021. October 18.
logo

Stressz a munka, a pandémia miatt? A szívre is veszélyes lehet

2021.09.07. 14:39 2021.09.07. 14:45
Stressz a munka, a pandémia miatt? A szívre is veszélyes lehet

A stressz szinte elkerülhetetlen velejárója a 21. századi életformának, azonban most a pandémia negyedik hullámában, a nyári pihenést magunk mögött hagyva, sokaknál még erősebben jelen van. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa nem csak arról beszélt, hogy a krónikus stressz közvetlenül is rizikófaktora a szívbetegségeknek, de arról is, miért fontos megvizsgálni a szív-érrendszerünk állapotát.

Nem csak a káros „stresszoldás" miatt rizikófaktor a stressz

- Sokáig csak azért tartottuk veszélyesnek a stresszt, mert sokan alkoholfogyasztással, dohányzással, stresszevéssel, más függőségekkel próbálták azt oldani, ami nyilvánvalóan növelte a szív-érrendszeri betegségek rizikóját. Ma már tudjuk, hogy a stressz önmagában is kockázati tényezőnek tekinthető kardiológiai szempontból is – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy 

a stressz képes beindítani az artériák gyulladásos folyamatát, ami végső soron anginához, stroke-hoz, szívinfarktushoz vezethet. 

A folyamat természetesen lassú, hosszú évek, évtizedek kezeletlen stressze állhat a végzetes események mögött, mindenesetre a kardiológiai állapotfelmérésnél a stresszt mindenképpen önálló rizikófaktornak kell tekinteni. A szívbetegségekhez vezető út egyénenként eltérő lehet és rendszerint több tényező együttes következménye. A nem befolyásolható rizikófaktorok (a genetika, a kor és a nem), valamint a befolyásolható tényezők (pl. magas vérnyomás, koleszterin- és vércukorértékek) előbb-utóbb az erek beszűküléséhez vezetnek.

A betegség kialakulásának esélyeit a dohányzás (amely az alkohol mellett a legelterjedtebb „stresszoldó") megsokszorozza. Ha mindehhez hozzákapcsoljuk a krónikus stresszt, ami ma már korántsem csupán „menedzser-betegség", látható, hogy nem nehéz kardiológiai szempontból nagy kockázattal rendelkezni.

Mikor érdemes kardiológiai szűrésen részt venni?

Minél több kockázati tényező van jelen valakinél az alábbiak közül, annál inkább ajánlatos megvizsgáltatnia a szív-érrendszerének állapotát.

  • Férfiaknál 45 év feletti életkor, nőknél a menopauza utáni életkor
  • Ha a felmenők közt volt, van szív-érrendszeri betegség
  • Amennyiben magas koleszterinszinttel vagy magas vérnyomás betegséggel élünk
  • Ha cukorbetegek vagyunk
  • Túlsúly- és elhízás esetén
  • Mozgásszegény, ülő életmód mellett
  • Dohányzás (passzív dohányzás) esetén
  • Ha krónikus, kezeletlen stressz jellemzi az életünket
  • Bármilyen szívbetegségre utaló tünet, például mellkasi fájdalom, szívdobogás-érzés, nehézlégzés, fáradékonyság esetén

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS