Biciklivel közelíti meg a Kilimandzsáró csúcsát egy magyar sportoló

Az Indiai-óceán partjától indulva kerékpárral közelíti meg Afrika legmagasabb pontját, az 5895 méter magas Kilimandzsáró csúcsát Zichó Viktor a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking részeként.

Forrás: MTI2021. 10. 06. 11:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar sportember a terv szerint mintegy 4900 méterig juthat fel kétkeréken, majd az utolsó ezer méteres szakaszon részben tolva, részben a hátán cipelve viszi fel kerékpárját a csúcsig – olvasható az esemény kommunikációjával megbízott cég MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, az extrém kerékpáros-mászó expedíció legveszélyesebb szakasza innen következik, hiszen Zichó Viktor célja, hogy két keréken guruljon le a csúcsról, durva, magashegyi terepen.

Az India-óceán partjától Kenyán és Tanzánián keresztül vezet a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking útja, amelynek során a csúcsig mintegy 350 kilométert és csaknem 7500 méternyi szintemelkedést kell leküzdenie a magyar extrém sportolónak.

A kerékpározás és az egészséges életmód népszerűsítése mellett az expedíció célja a híres magyar Afrika-kutató, vadász, Kittenberger Kálmán előtti tisztelgés, születésének 140. évfordulója alkalmából. Az út során Zichó Viktor több, Kittenberger Kálmán által is meglátogatott helyszínt érint, a csúcson pedig elhelyez egy nemzeti színű szalagot a magyar vadász-író emlékére.

A magyar sportember a teljes utat saját erőből, motorizált járművek és kísérők segítsége nélkül szeretné teljesíteni. A Kalifa Kilimandzsáró Bikepackinget ezért egy svájci felkészülési mászás előzte meg – olvasható a közleményben.

Mint Zichó Viktort idézik, szeptember 23-án indultak el Svájcba mászótársával, Győrffy Ákossal. Az út során három éjszakát töltöttek 2800 méter fölött, és megmászták a 4158 méter magas Jungfraut.

Az expedíció eredetileg október másodikán indult volna, azonban a kenyai vízum kiadása körüli bonyodalmak miatt néhány nappal később, október 5-én indult útnak Zichó Viktor, aki így a tervek szerint október 12-én érhet fel a Kilimandzsáró csúcsára – áll a közleményben.

Borítókép: A Kilimandzsáró (Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.