Megérkezett az ősz: ne hagyja, hogy felszaladjanak a kilók!

Érezte már, hogy a hűvösebb hónapokban nehezebb megtartani a testsúlyt, vagy fogyókúrába kezdeni? Ha igen, olvassa el az alábbi tippeket!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 10. 21. 12:47
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diétaésfitnesz.hu cikke bemutatja azt a néhány finomságot, melyek segítenek egészségesnek és karcsúnak is maradni ősszel is.

AVOKÁDÓ

Ez a különleges növény telítetlen zsírsavakban gazdag, és kitűnő antioxidáns forrás, így ha beépítjük az étrendbe, könnyebben megőrizhetjük fiatalságunkat is. Segíthet a depresszió, levertség és fáradtság leküzdésében, jó hatással van az emésztésre is. Érdemes hidegen préselt olaját is megvásárolni, mert magas A- és E- vitamintartalma miatt szuper arcpakolás, jól táplálja a hidegtől és fűtéstől kiszáradt bőrt.

TIPP

Ha csak a fele avokádót használjuk fel, hagyjuk benne a magját a másik felében, csepegtessünk rá egy kis citromlevet (különben gyorsan megbarnul), és így lefóliázva tegyük a hűtőbe!

GESZTENYE

A gesztenyéről elsőre mindenkinek a cukros, hizlaló finomság, a gesztenyepüré jut az eszébe. Pedig a gesztenye ennél sokkal több: ízletes téli csemege, akár hús mellé köret, főleg ha otthon magunk készítjük el. A gesztenye magas rost-, zsír- és kalóriatartalmú, ezért csak óvatosan majszoljunk belőle, de ne hagyjuk ki az étkezésinkből, mert egészséges. Ehető sütve magában, sütemények krémjeként, de vadhúsok és káposztás ételekhez is passzol az íze. Ha egy pohár zsírszegény tejjel összeturmixolunk egy kevés cukrozatlan gesztenyemasszát, vagy néhány szem sült gesztenyét, remek reggeli vagy tízórai italt készíthetünk belőle.

HÜVELYESEK

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy akkor maradunk egy diéta során egészségesek, ha mindig kiegyensúlyozottan étkezünk. Ezért egy héten egyszer együnk a hüvelyesek családjába tartozó növények közül is valamit. Ide tartozik a bab, zöldbab, zöldborsó, sárgaborsó, mungóbab, csicseriborsó, lencse, és a szójabab is. Ezek a növények rengeteg B-vitamint tartalmaznak, segítik az emésztést, és stabilizálják a vércukor és a koleszterin szintet is. Készíthető belőlük leves, főzelék, de összeturmixolva, fűszerezve még szendvicskrémnek is kitűnő.

KÁPOSZTA

A káposzta a diétázók egyik legkedveltebb zöldsége. Magas vitamin- és rosttartalmú, a kalóriatartalma viszont csekély. Az emésztésre és a bélműködésre is jótékonyan hat. Szerencsére minden évszakban, így télen is hozzájuthatunk. Ízletes leveleit ezer módon variálhatjuk, ráadásul meglehetősen olcsó. Természetesen, mint minden más zöldséget, ezt is a legjobb nyersen vagy savanyítva fogyasztani, mert így fejti ki leginkább gyógyhatását. Almával és kevés dióval különleges salátát készíthetünk belőle.

ZELLER

Gyerekkorában ön is minden levesből kipiszkálta a zellert? Ha még mindig nem szerette meg, ilyenkor télen érdemes megbarátkozni vele. Remek vízhajtó, diétás csemege. A benne lévő hatóanyagok és nyomelemek elsősorban akkor erősítik az immunrendszert, ha nyersen fogyasztjuk. Reszeljük salátákba, és nyugodtan használjuk fel a zöldjét is! Gyümölcscentrifugával a levét is kipréselhetjük, almával, répával és céklával finom téli méregtelenítő ital. Húsok mellé, akár pürét is készíthetünk belőle. Vágjuk apró kockákra, tegyünk hozzá egy sárgarépát, és főzzük meg zsírszegény tejben. Ha megpuhul, turmixoljuk össze sóval és borssal. Jóval kevesebb kalóriát tartalmaz mintha, burgonyából főztük volna ugyanezt.

További egészséges harapnivalókért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

(Borítókép: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.