Mit kell tudnunk a koleszterinről?

A magas koleszterinszint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján évente 2,6 millió ember haláláért felelős, fontos tehát tisztában lennünk azzal, hogy mi eredményezhet magas koleszterinszintet, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 25. 12:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koleszterin az emberek és állatok sejtjeinek egyik nagyon fontos építőköve, így sejtjeinkben folyamatosan zajlik a koleszterin előállítása. A koleszterin tehát nélkülözhetetlen az élethez, ha azonban megnövekszik mennyisége a vérben, lerakódhat az erek falában, ezzel növelve a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Ha szüksége van rá a szervezetünknek, miért is okoz bajt a koleszterin?

Sok más, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyaghoz, például a cukorhoz hasonlóan, nem önmagában a koleszterinnel van a gond, hanem azzal, ha túlzott mennyiségben van jelen a szervezetben. A szervezetünk ugyanis nem arra lett tervezve, hogy az étel korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, így a fölösleges mennyiségben bevitt koleszterin egyszerűen lerakódik a szervezetben, elsősorban az erekben.

Honnan jön a koleszterin?

Sokan azt hiszik, hogy attól lesz csak magas a koleszterinszintünk, ha sok koleszterinben gazdag, vagyis zsíros ételt fogyasztunk. Ez azonban önmagában nem teljesen igaz. A magas telített zsírtartalmú ételek, mint a vörös húsok, tojás, sajtok nagymértékű fogyasztása valóban eredményezhet magas koleszterinszintet, azonban a cukrok és szénhidrátok nagy mennyiségű fogyasztása szintén magas koleszterinszinthez vezethet, mivel a felesleges szénhidrátokból szervezetünkben is képződik koleszterin.

Azt is megfigyelték már, hogy

a rendszeres testmozgást végző emberek szervezetében a magasabb koleszterintartalmú ételek fogyasztása sem eredményez olyan nagymértékű koleszterinszint-emelkedést, mint a testmozgást nem végző embereknél.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.