Karambola
A másik nevén is ismert csillaggyümölcsben kimagasló mennyiségben találhatunk káliumot és C-vitamint, valamint tartalmaz vasat és cinket is. Antioxidáns tartalmú, segít az immunrendszer működésének fokozásában is. Enyhíti a megfázásos tüneteket, ezért különösen hasznos télen fogyasztani.
Az Indiában és Indonéziában őshonos gyümölcs ma már a legtöbb nagy szupermarket polcán megtalálható az egzotikumok között. Fogyaszthatjuk nyersen vagy akár tortákon díszítésként. Ázsiában enyhén megsózva szomjoltásra is használják.
Sárkánygyümölcs
A sárkánygyümölcsöt a „szuperélelmiszerek” közé sorolják gazdag tápanyagtartalma miatt. Tartalmaz vasat, C-vitamint, antioxidánsokat. Természetes immunerősítő, a benne található fekete magvak pedig segítik az emésztés szabályozását.
A sárkánygyümölcs több Közép- és Dél-Amerikában őshonos kaktuszféle termésének a közös elnevezése. Hazánkban a nagyobb hipermarketekben már könnyedén beszerezhető.
Papaja
A papaját nemcsak különleges zamata, hanem kimagasló gyógyhatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Legértékesebb hatóanyaga a papain nevű enzim, ami általános emésztésjavító. Magas C-vitamin tartalmán túl gazdag B-vitaminforrás is. Rengeteg antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz, amely elősegíti a szív egészségét. Csökkenti a magas vérnyomást, valamint a vércukorszintet – olvasható a Hirado.hu cikkében.
Közép-Amerikából származik, de a legtöbb szubtrópusi területen termeszthető, ezért ma már könnyű hozzájutni. Fogyaszthatjuk nyersen, aszalva vagy akár lekvárként is.
Maracuja
A magyarul golgotavirágként is ismert gyümölcs népszerűsége magas C-vitamin-tartalmának köszönhető, de tartalmaz B1 és B2 vitamint, valamint vasat és káliumot is. A maracuja gazdag ásványi anyagokban, így növeli a szervezet ellenálló képességét.
A maracuja Brazíliából származik, ma már a trópusokon és a szubtrópusokon világszerte termesztik. A gyümölcsöt félbevágva, kikanalazva fogyaszthatjuk.
Datolyaszilva
Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye. A gyümölcs ázsiai gyökerei mellett régóta jelen van Európában is. Található benne nátrium, vas, kálcium, folsav és C-vitamin is. Fogyasztása sokoldalú, ehetjük nyersen, meghámozva, de remek ízesítője lehet krémeknek, turmixoknak is. A boltok polcain könnyen rábukkanhatunk, enyhén édes, sárgabarackhoz hasonló íze hamar kedvencünkké válhat.