időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo

Hogyan kell pulzust mérni és mi számít magasnak?

Forrás: ORIGO
2021.11.23. 10:17 2021.11.23. 10:25
Hogyan kell pulzust mérni és mi számít magasnak?

A pulzus mérése nem csak vérnyomásmérő vagy okosóra segítségével oldható meg, akár önmagunk is kitapinthatjuk, számolhatjuk a pulzusunkat. Ez különösen akkor hasznos, ha úgy érezzünk, nagyon gyorsan, erősen ver a szívünk és nincs a közelben eszköz. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a pulzusmérés menetéről és a magas pulzus okainak tisztázásáról beszélt – olvasható az Origo cikkében.

Így kell pulzust számolni

A szívverés okozta pulzálás ez erekben a test bizonyos pontjain könnyebben érezhető, elsősorban ott, ahol a nagyobb artériák közelebb futnak a bőrhöz. Legkönnyebben a nyaknál és a csuklónál tapintható a pulzus, bár a könyök belső felén, a térdek alatt, a halántékon is érezhető lehet egy kis keresgélés után. A csuklónál úgy kell eljárni, hogy a tenyerünkkel felfelé fordítjuk a kezünket, majd kimérünk kb. kétujjnyi távolságot a csukló vonalától, a hüvelykujj vonala felé tájolva. Ha sikerült kitapintani a pontot, legkönnyebben a másik kéz hüvelykujjával érezhetjük a szívverésünk ritmusát.

A nyakon is viszonylag könnyen kitapintható a pulzus.

 Ehhez a mutató- és középső ujjat egymás mellé kell tenni, és az állkapocs alatt, nagyjából az ötös-hatos fog alatti területen kell próbálkozni.

Ha megtaláltuk a megfelelő pontot, nézzünk egy másodpercmutatós órát, és számoljuk a szívveréseket pontosan egy percig, vagy 30 másodpercig számolva megszorozzuk a kapott értéket kettővel.

Lassú emelkedés és hirtelen kiugrások

Agyunk időnként úgy „értesül", hogy a sejtjeinknek több oxigénre és tápanyagra van szüksége, ezért üzenetet küld a szívnek, hogy pumpáljon keményebben – ilyenkor érezhetjük úgy, hogy magasabb a pulzusunk. Milyen esetekben érkezhet ilyen üzenet a szívbe?
Normál esetben többek közt olyankor, amikor intenzívebben kezdünk mozogni, ha stresszes helyzettel találjuk szembe magunkat, ha nagyon meleg helyen tartózkodunk, ha bizonyos gyógyszerek, drogok ilyen hatást váltanak ki vagy akár csak akkor, ha ülésből hirtelen felállunk. Ilyen esetekben gyors emelkedést, magas pulzust mérhetünk, illetve ha nem is mérjük, de esetleg érezhetjük az erős szívdobogást, ami egészséges esetben rövid idő alatt magától helyreáll.

A pulzus azonban lassan, fokozatosan is emelkedhet, olyan okok miatt, mint a dohányzás, az alkohol-, drog- vagy gyógyszerfüggőség, a nem kezelt magas vérnyomás, vagy akár a nem kiegyensúlyozott étrend és a mozgásszegény életmód.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: PEXELS)