Mennyi ideig bírja a kutya az autóban utazást?

Legyen szó röpke kiruccanásról vagy hosszabb autóútról, rendkívül felemelő dolog a kutyánkat is magunkkal vinni. Már csak azért is, mert az ebek közül sokan kifejezetten szeretnek kocsikázni. Felelős gazdiként ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy mennyit utazhatunk velük egyhuzamban, mikor kell szünetet tartani, és mikor jobb szolóban útnak indulnunk – írja a Petplace.

Forrás: petplace.hu2021. 11. 02. 9:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kutya utazása autóban: mennyi az annyi?

Ha az út maximum egyórás, esetleg még kevesebb, akkor többnyire nem kell plusz pihenőket beiktatni, máskülönben viszont az ő igényeit is figyelembe kell venni. Hiszen mi is megállunk enni, pisilni, vagy adott esetben tankolni.

A kutyák esetén azonban nemcsak vízfogyasztás és/vagy vizeletürítés miatt szükséges megállni, hanem az utazás monotonitásának megszakítása miatt is.  

De vajon meddig bírja a kutya egyhuzamban az autóban? Nos, ez valójában az adott ebtől függ. Egy felnőtt az esetek többségében akár három-négy órát is kibír egyszerre, míg kölyök és idős kutya esetén akár óránként indokolt lehet a megállás.

Természetesen csak a kijelölt pihenőhelyeken szabad megállni – célszerű a forgalomtól távol eső helyet keresni – és mindig tegyünk kedvencünkre pórázt. Hagyjuk, hogy kinyújtóztathassa végtagjait, elvégezze a dolgát, és adjunk neki vizet is.

Tényleg szeretnek a kutyák autózni?

Többségében elmondható, hogy a kutyák szívesen velünk tartanak akkor is, ha csak a közeli parkba megyünk, és akkor is, ha egy távolabb élő barátunk látogatására készülünk. Személyiségfüggő, de egyes kutyák rendkívül stresszesnek élhetik meg az utazást. Hogy miért, az szintén kutyánként változik: egy korábbi rossz élmény éppúgy kiválthatja, mint az utazás közbeni rosszullét.

Noha tehetünk lépéseket azért, hogy kutyánk megszeresse az autós utazást, azt mindvégig érdemes szem előtt tartanunk, hogy a szorongással küzdő kutyák nem sokáig bírják az autóban.

 Gyakorolhatjátok a be- és kiszállást, és minden sikeres próbálkozást kísérjen pozitív megerősítés. Ezt követően kezdjétek kicsiben, és fokozatosan növeljétek a megtett út távolságát annak függvényében, hogy bírja a kutya.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.