Karácsonyi dalokat hallgat az autóban? Ez a három okozhat balesetet

Egy új kutatás szerint vannak olyan slágerek, amik frusztrációt okozhatnak a volán mögött ülőknél, és azt is elmagyarázza, hogy miért – írja a Híradó.hu.

Forrás: HIRADO.HU2021. 12. 22. 12:37
Amelia Driving Us Through the Christmas Lights
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepek már az ajtón kopogtatnak, a rádióból pedig karácsonyi dalok szólnak, de sokak lejátszási listáján is megjelennek a régi örökzöldek, amiben persze semmi meglepő nincs, hisz mi hozhatna bárkit jobban ünnepi hangulatba, mint például Bing Crosby „White Christmas” című dala.

Egy új tanulmány a Mariah Carey unásig játszott slágerétől egészen a Judy Garland klasszikusáig megvizsgálta az egyes dalok BPM-jét, azaz percenkénti leütésszámát, azt elemezve pedig kilistázta a legveszélyesebb karácsonyi dalokat.

A Chill Insurance által végzett kutatás szerint a 120 feletti ütem/perces zeneszámok fokozottan veszélyesek lehetnek a vezetésre, hiszen miközben egy a jól megválasztott, gyors tempójú zene edzés közben magasabb pulzusszámot és a kevesebbnek érzett erőkifejtést eredményez, sofőrként a higgadtságunkat kell megőriznünk, amiben egy gyors tempójú dal nincs segítségünkre.

Ez alapján pedig az alábbi három karácsonyi dalt egyáltalán nem javasolják a szakértők autóban való daloláshoz, mivel ingerültséget okozhatnak:

1. Frosty the Snowman

A Gene Autry klasszikusának rajongói jobb ha idén csak otthon hallgatják ezt a dalt, mivel 172 BPM-vel rendelkezik, jóval meghaladva az ajánlott értéket. A vezetők ezt hallgatva stresszesebbek lehetnek.

2. All I want for Christmas is you

Lehet, hogy ez lesz a legnagyobb nemzetközi siker, hisz több mint 17 millió példányban kelt el, idén pedig Gyémánt-díjasnak kiáltotta ki az Amerikai Hanglemezipar Szövetsége, de Mariah Carey slágere a második legveszélyesebb ünnepi dallam, ami 30 BPM-vel meghaladja a kívánt limitet. Épp elégszer hallani az üzletközpontokban ezt a dalt, így a volán mögött inkább ne ezt énekeljük – írja a Híradó.hu.

3. Feliz Navidad

A „Feliz Navidad” című spanyol karácsonyi dal egy másik nagy kedvenc, a tanulmány szerint azonban 149-es BPM-jével José Feliciano ünnepi slágere a harmadik legveszélyesebb karácsonyi dalnak számít.

A Dailyrecord cikke az első tíz stoplistás dal mellé a legbiztonságosabb számokat is egy csokorba gyűjtötte, amik mellett zenként ülhetünk akár a legnagyobb dugóban is.

A teljes listát, az eredeti cikkben, ITT böngészheti át.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.