időjárás -3°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Káros is lehet az öblítő használata

Forrás: HIRADO.HU
2021.12.04. 15:03 2021.12.04. 16:00
Káros is lehet az öblítő használata

Kevés olyan háztartás van ma Magyarországon, ahol a mosáshoz nem használnak öblítőt. Az a tudat él az emberekben, hogy öblítőre szükség van, mert attól lesz a ruha puha tapintású és illatos – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Azt, hogy használatának káros hatása is lenne, kevesen gondolják, pedig nem véletlen, hogy az Európai Unió által kibocsátott Eco Label minősítést nem adják meg erre a termékkörre.

A mai modern folyékony mosószereknek már nincs meg a mosóporok azon kellemetlen tulajdonsága, hogy a tiszta vízzel történő öblítés után is benne maradnak a mosópormaradványok a ruhában, ezzel érdessé és elektrosztatikussá téve a szövetet. Egyes öko folyékony mosószerek használata által nincs káros anyag, ami benne maradhatna a textíliában.

Nemcsak nem használ, de árt is

Az öblítő alkalmazása egy ördögi kör, mivel alapanyagának víztaszító hatása van, ami, ha bekerül a szövetbe, a mosószer sem tudja eltávolítani, a ruha kellemetlen szagú lesz, amit csak még több öblítő felhasználásával lehet elnyomni.

Környezet- és fogyasztóvédő szervezetek szerint az öblítőket azért nem szabad ökocímkével ellátni, mert minden összetevőjük aggodalomra ad okot, ráadásul nem javítják a mosás folyamatát.

Továbbá az öblítő biológiailag nehezen lebontható összetevőkből áll, így mérgező hatással van a vízi élőlényekre is. 

Használatuk eredményeként a fogyasztók olyan vegyi anyagoknak vannak kitéve, amelyek benne maradnak a textíliában, és a bőrrel érintkezve allergiát okozhatnak. Emellett további egészségügyi kockázatot jelenthetnek, úgymint asztma, szaporítószervi károsodás, illetve az öblítőkben található tartósítószerek is veszélyesek lehetnek, amelyek szintén erős allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezen mérgek némelyike nagyon nehezen ürül ki a szervezetből, felhalmozódik benne.

Bár a jogszabályi előírásoknak eleget téve számos információt tartalmaznak a termékek címkéi, de egy hétköznapi ember mindezektől nem lesz sokkal tájékozottabb, az egyetlen értelmezhető üzenet az illat, ami alapján választ a vevő

– mutatott rá Nagy Antal, a Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Számos illatalapanyagot betiltottak már, de még mindig használatban van több ezer olyan, amiről nem tudják, milyen hatásai vannak ránk és az egészségünkre.

A legtöbb esetben még a gyártó sincs tisztában azzal, mi alkotja az általa használt illatanyagot, hiszen illatháztól vásárolja azt, ahol nem teszik publikussá teljeskörűen az összetételre vonatkozó információkat.

„Az illatanyagok különböző mesterségesen előállított molekulákból állnak, amiket a szervezet nem ismer fel, így jobb híján elrejti azokat. Ennek hatására a testben kémiai folyamatok indulnak el, amik blokkolhatnak bizonyos fehérjéket vagy felerősíthetnek olyan élettani folyamatokat, amiket nem kellene. Az a legijesztőbb, hogy pontosan nem lehet tudni, mit okozhatnak az illatanyagok, de az nyilvánvaló, hogy erősen mérgezőek”

 – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az öblítők gyártása piaci érdekek miatt nem fog leállni, a fogyasztóknak kell tudatosabb szemléletmóddal megválogatniuk, milyen termékeket emelnek le a polcról.

Amíg az öblítő a puhítást a szövet szálai közé kerülve végzi, a Nagy Antal által vezetett cég termékei esetében ez másként történik, ugyanis a fő alkotóeleme egy speciális szappan, amely már mosás közben lágyítja is a textíliákat, amellett, hogy alaposan tisztítja azokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)